Бъг в Gmail дава достъп до писмата

0
18

Дупка в сигурността в уеб базираната електронна поща Gmail на Google позволява на произволен потребител да получи последното изпратено съобщение от сървъра, бе съобщено от двама хакери вчера. От компанията Google твърдят, че проблемът вече е поправен.

Двамата програмисти, които членуват в общността на потребителите на Unix-подобната операционна FreeBSD, откриха, че неправилно форматиран мейл адрес позволява на потребител на услугата да изтегли текста на последното електронно писмо, обработено от пощенския сървър. „В резултат на това се компрометира личната неприкосновеност на комуникацията чрез Gmail“, се казва в съобщението на двамата програмисти. “ По този начин съдържанието на писмата и информация за адресите на подателя и получателя могат да бъдат видяни от трети лица.“, допълват те.

Компанията Google е съобщила, че е запозната с проблема, и твърди, че той вече е поправен. Не е ясно обаче колко време е бил активен този бъг. Според вътрешен източник, компанията е научила за проблема и го е поправила преди края на миналия ден. Тъй като проблемът произтича от програма, работеща на сървъра на Google, всички потребители на услугата Gmail са били изложени на риск.

Софтуерният гигант все по-често се сблъсква с проблеми със сигурността тъй като неговата изключителна популярност е насочила към тях вниманието както на създателите на вируси, така и на компаниите, занимаващи се с изследователска дейност в областта на компютърната сигурност. Новата услуга на Google бе пусната миналия април и бе посрещната с голям интерес сред потребителите, тъй като предлагаше рекордната кутия с размер 1 Gb. Независимо от това, че пощата все още е в период на бета- тестване, вече много хора по света разчитат на тази услуга.

Все пак, тъй като повечето услуги на Google се поддържат от централен сървър на компанията, а не на клиентските компютри, пачовете се прилагат лесно. Софтуерът за търсене на локалния компютър, Google Desktop, пък притежава възможност за автоматичен ъпдейт по интернет.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари