fbpx
5.8 C
София

Бъдещето е вече тук – в най-голямата 5G мрежа в България

Най-четени

Едно от най-хубавите неща, които се случиха през последните две години в България, поне в технологично отношение, е старта на мобилните мрежи от ново поколение. 5G от нещо, което си представяхме като теоретична възможност от бъдещето се превърна в реалност, от която днес се възползват хиляди. Въпреки това направено специално проучване показва, че само малко над една десета от българите са се срещали или използвали 5G технология, въпреки че са потребители на смартфони.

Истина е, че все още сме в зората на мрежите от пето поколение и тепърва предстои да виждаме навлизането на множество услуги, които те ще позволят. Дори и малко след тяхното раждане обаче ползването им гарантира сериозно технологично предимство.

5G се очаква с нетърпение от бизнеса и потребителите. Нагласите в България към новите мрежи са много добри, въпреки някои скептични мнения в социалните мрежи. Оказва се, че те са съвсем отделен случай, тъй като според същото проучване близо 80% от запитаните биха използвали новата технология в ежедневието си, ако е достъпна за тях.

Стабилна връзка, по-голям капацитет

Преди да започнем да виждаме автономни автомобили, роботи и решения с виртуална и добавена реалност на всяка крачка, 5G е тук, за да донесе първоначално стабилна връзка и по-голям капацитет на мрежата.

Това е много важно за всички потребители и за кратко ще позволи налагането на редица нови услуги и решения, които ще могат да се използват дори с наличните в момента устройства.

Мобилната връзка, с която разполага потребителя при 5G, позволява моментално започване на използването на редица от съществуващите услуги по нов начин

Мрежата има много по-голям капацитет и дори потребители да използват едновременно сериозни ресурси от нея – скоростта и стабилността се запазват.

Потребителското преживяване излиза напред при 5G мрежата и всички услуги, които се използват чрез нея. Първите промени, забелязани при новото поколение мрежи, са стабилната връзка с интернет и безпроблемна работа на системите като цяло.

Предимствата на 5G

Мрежата е вече тук и потребителите могат да започнат да се възползват от нейните предимства, споменавани от нас в Kaldata неведнъж. Въпреки че в момента мрежата е в процес на изграждане и тя има нужда от време за разширяване на обхвата и разгръщане на възможностите, на не малко места вече могат да се видят явните ѝ предимства

  • Повече свързани устройства

Отдавна сме в ерата на IoT, но само можем да си представим какво ще се случи, след като умните устройства около нас се свържат и работят успешно и бързо в мобилната мрежа. Това ще даде изцяло нови възможности пред много бизнеси или частни потребители, които ще могат да използват много повече уреди на по-малко място.

  • По-ниско времезакъснение

Времето за реакция на новите мрежи е по-ниско. Това на този етап е много важно за мобилния гейминг и за всички игри в мрежа. Играчите, използващи фиксирана мрежа, вече няма да имат предимство пред тези, копито са в движение, тъй като времезакъснението ще е много ниско. С намаляването му ще започнем да виждаме много различни услуги, базирани на използване на сензори. На това предимство на 5G мрежите се базират и много решения в транспорта, телемедицината, и автоматизацията в промишлеността.

  • Разрязване на мрежата

В чисто технологично отношение, което на практика няма да се види от голяма част от потребителите, 5G дава възможност мрежата да бъде управлявана умно от операторите. Така различни елементи от нея могат да бъдат приоритизирани. Специалистите по-лесно ще правят така, че мрежата винаги да работи на ниво и капацитета от нея да отива фокусирано там където има нужда.

  • Висока скорост

Да свалите филм за секунди, или мобилна игра, без да търсите Wi-Fi sa само част от нещата, които могат да се усетят веднага. Съвсем скоро ще сме свидетели и на още по-високи скорости, а дори в момента на много места 5G многократно надвишава възможностите на най-бързите скорости в 4G.

И нещата ще се случват още по-добре. Това за кратко ще доведе до интегрирането на редица нови услуги и възможности, които ще подобрят живота ни. Всичко, което правим до сега пък ще се случва по-бързо и лесно – на практика без да се замисляме много за него.

За какво ще се ползва

Според цитираното проучване, повечето потребители на смартфони в България днес разчитат на апаратите си, за да намират актуална информация. Половината от потребителите използват 5G за достъп до социални мрежи, както и за гледане на видео онлайн. Доста по-малко (около 14%) заявяват в проучването, е биха използвали новите мрежи за създаване на съдържание и стриймване. Така изглежда ситуацията към момента. Истината обаче е, че 5G ще се използва за почти всичко в следващите години. Не само мобилните ни апарати, но и всички технологии около нас ще имат възможност зад някакъв вид свързаност с мрежите от ново поколение. Това ще позволи въвеждането на нови услуги, редуцирането на кабели и използването на рутери в домове и офиси, както и до „поумняване“ на редица предмети, които днес са свързани само с електричество.

Вид технология

Оказва, се че много малко потребители (около 4%) се вълнуват от това каква точно технология се използва за изграждане на мрежите от ново поколение. Независимо дали това е 5G C-band или DSS, това няма значение, стига да има удовлетворителен резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите.  96% от запитаните посочват, че не правят разлика между C-band и DSS,

Покритието

Покритието е един от най-важните фактори за използване на 5G мрежата. Скорошното проучване показа, че за цели 66% от потребителите на смартфони в България покритието не означава само големи градове, но също и по-малки населени места и курорти. Този фактор е свързан и с очакването, че новата технология ще осигури по-голяма стабилност на връзката въз основа на по-големия капацитет на 5G мрежата в сравнение с предишното поколение.

Цената

Още преди 5G да стартира в България и по света, мнозина потребители изразяваха опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него. Според данните на направеното проучване в България 61% от запитаните се притесняват именно от това. В отговор на опасението  5G вече е  част от всички мобилни абонаментни планове на Vivacom без допълнително заплащане. Това е голяма крачка не само за Vivacom, но и за обществото като цяло, за да продължи страната ни да отстоява своето достойно място на технологичната карта на Европа.

Скоростта

5G несъмнено ще предложи много по-високи скорости на потребителите. При налагането на 4G мрежите това бе определящ критерий за оценка на качеството на мрежите. Интересен факт е, че това не е така по отношение на 5G. Водещият фактор в момента е покритието на мрежата. Обяснението за това е, че българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите в България и затова от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират.

Най-голямата 5G мрежа в България

5G мрежата на Vivacom вече покрива над 200 населени места и курорта, с което се превръща в най-голямата 5G мрежа в България*. Достъпът до мрежата от пето поколение на телекома е включена във всички мобилни абонаментни планове за нови и съществуващи клиенти без допълнително заплаане.

Компанията продължава да изпълнява стратегията си и да инвестира бързо в покритие в съчетание с увеличен капацитет там, където има нужда от него. Vivacom следва най-добрите международни практики и използва не една, а три честоти за 5G – 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz, което позволява да не се прави компромис между покритие и скорост, а двете да се постигат едновременно, така че предимствата на новата технология да достигнат до максимално количество клиенти.

125 милиона лева е планираната инвестиция в мрежите на Vivacom през 2021 г. Крайните 5G устройства в портфолиото на Vivacom вече са над 30 и продължават да се увеличават всеки месец във всички ценови класове – от топ моделите на Apple и Samsung в премиум сегмента, до модели в средния клас на Xiaomi, Мotorola, Nokia и др. производители.

* Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини