Бъдещето е тук: разработени са гъвкави батерии и флаш-памет

0
48

Южнокорейската компания Amotech съобщи за приключване на тестовете на гъвкавите литиево-йонни батерии, които те са готови да предложат на пазара в края на тази година. Отбелязва се, че разработката не е чувствителна към щети и продължава да работи дори и при извиване в спирала на 180 градуса или огъване встрани до 20 градуса.

До края на годината, компанията възнамерява да започне производството на 5 варианта на своите гъвкави батерии с капацитети от 42-мАч, 135 мАч, 650 мАч, 1 000 мАч и 2 000 мАч.

Първото подобно устройство ще се появи на пазарите в Южна Корея и Китай, но датата на дебюта на световните пазари засега не се съобщава. Тези батерии могат да се използват в кухненските приспособления, гъвкавите смартфони и друга електроника, която може да се излага на външни влияния.

А изследователите от ексетерского университет са разработили флаш-памет, на базата на графен, която издържа на многократно огъване, без влошаване на характеристиките или повреждане на данните. Отбелязва се, че разработчиците при производството са използвали азотен графен върху основа от чист титан, който се окислява при взаимодействието с атомите на кислорода. Новият метод позволява създаването на структури с дължина 50 нанометра и дебелина 8 нанометра, които могат да бъдат прочитани и записвани с помощта на електрически импулси с продължителност не повече от 5 наносекунди — най-добрият показател сред аналозите на базата на оксиден графен.

Тези клетки памет могат де се разполагат върху гъвкава основа при радиус на огъване от 9 мм. Те продължават да работят дори и след 5000 цикъла на огъване. За съжаление все още не е обявено точно кога компонентите ще излязат на пазара, но това явно ще се случи след няколко години.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за