Бъдещето на интернет мрежите – скорости до 100 Gbps?

3
645

Преходът на 100 Gbps е все по-близо във времето от всякога и скоро това ще бъде напълно реална и постижима скорост за мрежите. Разбира се, не става въпрос за домашните интернет мрежи и достъпа до крайни клиенти. Скоростите от порядъка на 100Gbps биха довели до сериозни улеснения и еволюция в техниката на много институции, организации и корпорации.

Мрежите с максимално достижима скорост до 100 Gbps, често са наричани и 25G / 100G, тъй като би било отлично решение разделянето на скоростта на четири отделни потока. Обикновено това ще става чрез осъществяване на 100G връзка между комутаторите и 25G връзка към крайните устройства (сървъри, работни станции и прочее).

За кого са нужни тези скорости?

Първите клиенти, които ще имат нужда и полза от 100G мрежите, ще бъдат колокационните и дейта центровете, които поддържат множество сървъри за хостване на съдържание, което се посещава от хиляди или милиони потребители всеки ден и високите скорости са от съществено значение за работата и съществуването на тези инфраструктури. Към момента, този бизнес се захранва с интернет връзки с максимална скорост от 20 Gbps.

Както вече споменахме, новите 100G мрежи ще бъдат идеални за разделяне на скоростта на няколко потока, между няколко машини или подмрежи – били те като два потока по 50 Gbps, четири по 25 Gbps или пет по 20 Gbps.

Новите скорости ще намалят разходите и пространството заемано от огромното количество окабеляване и мрежови устройства, които се използват към момента за осигуряване на необходимия интернет капацитет на дейта центровете.

Към момента, в САЩ най-високата налична скорост на интернет връзка е до 40 Gbps за бизнес клиентите. Въпрос на време е американските провайдъри да имат готовността да предложат скорости до 100 Gbps.

Разбира се, това ще доведе и до някои затруднения за сегашните мрежови устройства и инфраструктура. Така например, стандартите за 100G мрежите бяха сертифицирани и приети още през 2016 г., но към момента няма много мрежова техника, която да отговаря на тях, нито е възможно надграждане на съществуващата.

Според американските интернет доставчици, към момента има и домашни потребители, които използват скорости от порядъка на 40 Gbps. Става въпрос за създатели на съдържание, влогъри или други професионалисти и автори, които хостват собственото си съдържание от лични сървъри от дома си, които изискват невероятно голяма поддръжка и скорост на връзката.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Рекордът е 1,17 Pbit/s по оптична мрежа, който вероятно ще бъде подобрен по кабел от въглеродни нанотръби. След достатъчно дълго време цялата електроника ще премине на въглеродни полимери, дори кабелите до контактите. Медта засега е по-евтина. Засега.

Майстор Тричко
Майстор Тричко

Остави рекорда колко е. Работя в тази сфера и хората говорят вече за 400Gb/s, а 100Gb/s се ползват от доста време вече… И това е публично достъпна информация.

Прост пример от един от ексчейнжите: https://www.peeringdb.com/ix/31

Facebook ползват 4 х 400Gb/s и нищо чидно да ги пълнят.

Кольо
Кольо

400Gb/s се разработва отдавна, а вече над година има и масово производство на елементи от оборудването и респективно такива мрежи се строят или където имат вече 100Gb/s реализирана се надгражда само електрониката. Разбира се от който може и иска да си го позволи. Така, че не е само да си го говорят. Проблемът е, че таз 400Gb/s технология не беше първоначално предвидена, навремето се гласяха да почнат масово производство на 1Tb/s и по план трябваше да е още през 2-13-14г. а за 2020 година по план трябваше да са готови пълните спецификации на 100Tb/s. Обаче междувременно решиха че 1Tb/s за… Виж още »