fbpx
0.8 C
София

Бъдещето на „Интернет на нещата“ – какво мислят програмистите

Най-четени

„Интернет на нещата“ (IoT) днес е една от водещите теми както за бизнеса, така и за крайния потребител заради високия потенциал да бъде в основата на следващата технологична революция. Трудно е да определим кога точно беше началото на модерния феномен IoT – например с Nike+iPod, с умните часовници Pebble, или с нещо много преди тях? Макар и да е забавно упражнение да проследим откъде стартира всичко, много по­важно е да разберем в каква посока и с какъв размах ще се развият технологиите и приложенията в областта на IoT.

За една от най-значимите технологични теми в последно време попитахме Христо Борисов, старши продуктов мениджър в Telerik, a Progress Company и ето какво споделя той с читателите на Kaldata.com

Очакванията са, че „Интернет на нещата“ не само ще доведе до нови бизнес възможности, но ще има положително влияние върху начина ни на живот, променяйки нашите коли, домове и градове. Според една от водещите технологични анализаторски и консултантски компании, Gartner, „над 4.9 млрд. свързани устройства ще бъдат използвани през 2015 г., което е 30% ръст спрямо 2014 г., като броят им ще достигне 25 млрд. през 2020 г.“. До колко е реалистично да очакваме тези прогнози да се реализират в обозримо бъдеще?

За да проучи как се развиват IoT приложенията и пред какви предизвикателства са изправени разработчиците на софтуер, които са двигателите на тази технологична иновация, Harbor Research и Progress, част от която е Telerik, проведоха специализирано проучване сред 675 програмисти от целия свят. На база на получените отговори идентифицирахме две ключови тенденции, които ще определят посоката и мащаба на развитие на IoT сегмента. От една страна нарастват възможностите за създаване на потребителски приложения които да генерират приходи. От друга -липсата на умения и готови софтуерни решения, които да улеснят процеса на разработка, могат да се окажат сериозна спънка пред иначе светлото бъдеще на IoT.

Увеличаващата се популярност на „Интернет на нещата“ неминуемо води до завишаване на очакванията, които индустрията и потребителите имат към разработчиците на приложения.

На фона на нарастващите изисквания, голяма част от разработчиците чувстват, че не им достигат технологии и умения, за да отговорят на очакванията, свързани с IoT. Половината от участниците в проучването смятат, че в момента не разполагат с необходимите за това технологии. Междувременно 50% от разработчиците вярват, че на този етап им липсват нужните умения и ресурси да създават IoT приложения. Ключът към изграждането на специалисти в областта на IoT се крие в осигуряването на софтуерни решения и практически обучения, които да адресират проблема.

Неминуемо тези предизвикателства оказват влияние и върху възможностите за монетизиране на IoT приложенията. В момента 65% от IoT приложенията генерират приходи, но се очаква тази цифра да нарасне до 80% през следващите 2-3 години.

Пазарът на IoT приложения крие огромен потенциал, който според проучването ще даде най-голямо отражение в здравеопазването, умните градове и автомобилите, където генерираните приходи, свързани с IoT, се очаква да нараснат с 12%-14%.

За да реализират пълния потенциал на IoT пазара в дългосрочен план, компаниите трябва да осигурят възможност за събиране на данни от различните видове устройства в реално време и тяхното безопасно съхраняване и споделяне. Не по-малко важно е наличието на платформи, позволяващи създаването на едно приложение, което да работи еднакво добре на всички видове устройства и операционни системи. Само така разработчиците на IoT приложения ще бъдат в крак с непрекъснато променящата се технологична среда, а потребителите ще могат да се възползват от пълния потенциал на „Интернет на нещата“.Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини