Бъдещето на Toshiba все още е под въпрос

0
404

На 28 септември 2017 г., Toshiba подписа споразумение за продажбата на полупроводниковия си бизнес на консорциум от японски, американски и южнокорейски компании, начело с инвестиционния фонд Bain Capital. Въпреки това, бъдещето на Toshiba все още остава под въпрос, тъй като за да се финализира сделката, компанията ще трябва да преодолее още доста препятствия.

Както беше съобщено по-рано, за решението да продаде най-ценния си актив, Toshiba е била принудена, поради огромните загуби на американския бизнес в областта на ядрената енергетика. Японският производител е изчислил, че сделката ще позволи затварянето на огромната финансова дупка на компанията и ще я спаси от делистинг.

Продажбата на Toshiba Memory трябва да е в размер на 2 трилиона йени (17,7 млрд. долара). Според Nikkei, от посочената сума, фондът Bain Capital ще вземе 212 милиарда йени, южнокорейският чипмейкър SK Hynix ще вземе 395 милиарда йени, а при американските инвеститори, сред които са Apple, Dell, Kingston и Seagate, ще отидат 415,5 милиарда йени. Освен това, самата Toshiba ще инвестира в сделката 350,5 милиарда йени, а съотечественицата – Hoya, още една технологична компания от Япония, ще добави 27 милиарда йени.

За изминалата финансова година, изтекла през март 2017-та, Toshiba приключи с отрицателен акционерен капитал (-552,9 милиарда йени). Токийската фондова борса (TSE, Tokyo Stock Exchange) счете за основание да изключи акциите на дружеството от котировките в случай, че в две поредни години, показателите са отрицателни. Продажбата на Toshiba Memory ще добави в акционерния капитал на дружеството над 700 милиарда йени и ще я върне към положителен баланс.

Очаква се, че акционерите на Toshiba са одобрили сделката на извънредно заседание на 24 октомври, но остават много други препятствия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!