България в челото на класация на страните от ЕС с най-голям брой инфекции

1
48


Често може да чуете от ваши близки и познати, че България все е „на опашката“ в различни положителни класации и статистики, а даже и да са отрицателни – пак не печелим своеобразното „първо място“ (отзад напред). Е, невинаги е така. Това разбираме от публикация в блога на Microsoft.

На страниците на Cyber Trust, Тим Рейнс, главен съветник по сигурността към Microsoft Worldwide Cybersecurity & Data Protection публикува в края на миналия месец данни, които той е представил на срещата RSA Unplugged, провела се наскоро в английската столица Лондон. В своя материал Рейнс разглежда подробно състоянието на малуер сцената в страните от Европейския съюз за последните две тримесечия. Данните са взети с помощта на Malicious Software Removal Tool, който присъства в инсталациите на Windows по подразбиране.

В началото е нужно да се отбележи, че по отношение на показателя за нивата на засичане на заплахи (encounter rate, ER) броят на системите на потребителите на Windows в Европейския съюз, на които са засечени някаква форма на заплаха е по-голям от този, измерен на световно ниво (15.9%) – 20.8% – данните са за последното тримесечие на миналата година.

За третата четвърт на 2014 г., България, Италия, Румъния и Франция отбелязват най-висок ER показател. Нашата страна оглавява списъка и за последната четвърт на годината, като и в двата случая нивата на засичане на заплахи е по-висок от измерения среден коефицент за ЕС през разглеждания период: 26% за третата част на годината и 23% за последната четвърт на 2014 г.


Рейнс обръща по-специално внимание на България, отбелязвайки, че в страната са регистрирани по-високо прсъствие на заплахи от рода на троянските коне, обфускаторите (заплахи, чиито код е изменен с цел да не се засичат от антималуер продуктите, инсталирани на системата), „инжекторите“ (форма на заплаха, компрометираща процес или програма на системата, като браузъра, вследствие на което те могат да действат като адуер, представяйки ви нежелани рекламни съобщения на интернет страици или като спайуер), експлойтите, задните вратички (бекдор) и модификаторите на браузъри. Рейнс уточнява, че е нужно да се прави разлика между ER индекса и нивото на вече компрометирани системи, макар и в случая България и Румъния да са отново „първенци“ в това отношение, като за последното тримесечие на миналата година списъка на държавата с най-много вече компрометирани системи е Румъния, като най-често срещаната заплаха е Win32/Sality. Освен това, отбелязва Рейнс, повече от една четвърт (26%) от системите в северната ни съседка нямат инсталирано антималуер решение, което да сканира в реално време. В глобален план този процент също е доста висок: 19.1%. България обаче, за съжаление не е далеч, нареждайки се на трето място след северните ни съседи и Кипър. И нещо, което Рейнс определя като „аномалия“ в следваща част на доклада си, публикувана наскоро. Става дума за Унгария, която е в челото на държавите, на чиито системи не присъства антивирусно решение, което да сканира в реално време, но в същото време, показателите за засичана заплаха и за брой на компрометирани системи е доста нисък, като надминава със съвсем малко глобалното ниво, което, както видяхме е доста по-ниско за средното на ЕС.

И така. Разбрахме кои са на опашката на своеобразната класация, но кои са първенците? За поредна година това са скандинавски страни, които често присъстват в докладите не само на Microsoft като държави, в които потребителите на Windows спазват базисни правила, които да ги държат далеч от заплахите днес. На първо място за последните две тримесечия на изминалата година е Финландия, следвана от Швеция и Дания, като Рейнс посочва, че той е получил данни и за скандинавска страна, която не е част т ЕС: Норвегия, които са в челото заедно с останалите три скандинавски държави. Сред другите държави, които държат ниски нива на засичане на заплахи откриваме имената на държави, като Австрия, Ирландия и Естония.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за