България е на 41 място в рейтинга на Bloomberg за най-иновативните държави

4
1059

В навечерието преди откриването на международния икономически форум в Давос Bloomberg публикува новия рейтинг на най-иновационните държави в света. Класацията за иновативност се публикува за седма поредна година. Рейтингът отчита различни параметри, като например разходите за научно изследователска работа по отношение на брутния вътрешен продукт, процентът на иновационните компании относително общия брой предприятия, броят научни работници на милион жители, добавената стойност на производството към БВП, патентната активност и други.

Тази година България е на 41-во място с общ бал от 56,36 точки. Миналата година нашата страна също бе на 41-во място и през 2019 година запази позицията си. Bloomberg отбелязва, че най-голям спад е отбелязан при държавите Украйна и Тунис – те са слезли съответно със с и 9 позиции и вече не са в топ-50 на най-иновационните страни в света.

Според новия рейтинг на Bloomberg, най-иновативната държава в света отново е Южна Корея. Германия се е издигнала с две позиции нагоре и сега е на второ място. Финландия от своя страна се е изкачила с четири позиции нагоре и сега заема третото място в тази престижна класация. В челната петорка на лидерите са включени Швейцария и Израел.

Интересно е, че тази година Великобритания е слязла с една позиция надолу и сега Китай я изпреварва по иновации. А Китай се издигна с три позиции нагоре, понеже разполага с огромни ресурси и вече категорично е втората по големина икономика в света. Китай демонстрира най-голям ръст в патентната активност, благодарение на изследванията и разработките на Huawei Technologies Co. и BOE Technology Group).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари