България на последно място по компютри в училищата

3
17

Разходите за дарени на български училища компютри и периферна техника да се признават за разход, реши на вчерашното си заседание Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание. Сега от облагаемия доход се приспадат само 10% от направените разходи.

Предложението бе направено от Ралица Агайн от „Новото време“. Само 847 компютри в българските училища стават за инсталиране на модерен софтуер, коментира архаичната база тя. В цели региони на България в училищата има по 2-3 компютъра, включително тези на директора и счетоводителката, мотивира искането си депутатката. По нейни сметки 1 компютър се падал на 47 ученика.

В сметката на на депутатката обаче влизат и компютрите модел „Правец 82“, които са на възраст 22 години, както и машините от клас 286, 386 и 486. Ако те се извадят, статистиката е още по-тревожна. България е на последно място сред страните-членки на ЕС по използване и на ИТ, и по брой компютри в училищата. В Румъния правителството прие още през 2000 г. програма за компютъризация в размер на 500,000 компютри. За целта бяха заделени и $ 260 млн. В България Милен Велчев замрази подобна програма на предишното правителство, а напоследък лансира с чисто ПР-ефект тезата, че ще отпусне 10 млн. лв за същата цел.

В същото време, МОН все още не е отменило проведения през декември 2003 г. конкурс за наемане на 18 хиляди софтуерни пакета от щатския монополист „Майкрософт“. Както пишеше преди година в „Дума“: „Училището плешиво – те му правят прическа“.

Източник: www.pressboard.info

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари