България на 72-ро място в класация по IT развитие

3
0

С 8 места падна България в класация на Световния икономически форум, проучваща влиянието на технологиите върху развитието на нациите. Докато в доклада за 2005-2006 г. страната ни е била класирана на 64-та позиция, то за 2006-2007 се нареждаме на 72-ра. За разлика от нас Румъния, която е и на по-челни позиции, бележи лек прогрес в световната класация. За година страната се изкачва от 58-мо на 55-то място. Северната ни съседка изпреварва в темпа на IT развитие и Полша, която тази година е 58-ма. Чехия и Унгария са на съответно 34-то и 33-то място. Непосредствено преди България в класацията са Азербайджан (71-ва) и Русия (70-та), а изпреварваме Казахстан (73-та), Сърбия и Черна гора (класирани заедно на 74-то място) и Украйна (75-та).

Досегашният лидер в подреждането – САЩ, тази година отстъпват от първото място. Най-голямата световна икономика остава на седмо място, за което причина става влошаването на политическата и регулаторна среда в страната. Лидер в класирането за първи път е Дания (която преди е била трета), следвана от Швеция (преди на 8-ма позиция).На трето място се нарежда Сингапур, отпадайки от второто място, следван от Финландия, която пък се изкачва от пета позиция. Пета е Швейцария (по-рано девета), Холандия е шеста (преди 12-та). На осма позиция след САЩ е Исландия, която влошава представянето си от четвърто място. Великобритания се придвижва нагоре от 10-та на девета позиция, а челната десетка завършва Норвегия, която преди е била 13-та.

Оценката на страните се прави въз основа на технологичния напредък на бизнеса като цяло, на наличната инфраструктура и на степента, в която държавната политика създава структури, необходими за икономическото развитие и повишената конкурентоспособност. Класацията се изготвя за шеста година и обхваща 122 световни икономики.

Източник: investor.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "България на 72-ро място в класация по IT развитие"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка