fbpx
20.6 C
София

България отново е в черния списък за пиратски CD

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

България е сред 34-те държави, включени в Списъка за наблюдение на Годишния доклад за 2004 г. за ефективността на защитата на интелектуалната собственост. Документът бе разпространен в понеделник от Службата на постоянния търговски представител на САЩ. В главата за България се отбелязва, че след 5 години страната ни отново е включена в Списъка за наблюдение, след като през периода 1996-1999 г. бе вписвана последователно в него и в Списъка за приоритетно наблюдение. След като в края на 90-те години бе регистрирано силно понижение на вътрешното производство и износа на пиратски оптични дискове, през последните няколко години се наблюдава постоянно нарастване на интелектуалното пиратство. Основни причини за това са неефективното съдебно преследване, минималните присъди, пропуските в сегашното и в подготвяното законодателство, както и слабият граничен контрол. Докладът препоръчва на българското правителство да вземе необходимите административни мерки, за да спре пиратството на оптични дискове, както и подправянето на алкохолни напитки и други продукти.
Преди повече от две седмици, когато в София се разбра, че България отново ще попадне в негативния списък, правителствени служители обясниха, че няма основание за подобна санкция към страната ни. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, директорът на НСБОП ген. Румен Миланов и служители в Министерството на културата твърдяха, че у нас няма нелегално матрично производство на компактдискове. По думите на ген. Миланов през последните 4 години не сме заловили нито един матричен пиратски диск. Той оправда масовата публична продажба на пиратски дискове с „домашните записвачки“.
В доклада, представен от постоянния търговски представител на САЩ Робърт Зелик, 52 страни са обединени в няколко списъка – Списък на приоритетните чужди държави, Списък за приоритетно наблюдение, Списък за наблюдение и Мониторинг по глава 306. Списъкът за наблюдение включва страни, направили положителни стъпки за защита на правата на интелектуална собственост. Той отчита напредъка на тези страни в борбата с интелектуалното пиратство след препоръките в предишните доклади. В него освен България са и Полша и Филипините, които са приели законодателство за защита на оптичните дискове от пиратски копия, както и Румъния, въвела мерки за узаконяване на софтуерните продукти, използвани от правителството й.
Страните, включени в Списъка за приоритетно наблюдение, не осигуряват достатъчна защита на интелектуалните права. В него са изброени 15 от търговските партньори на САЩ, сред които Аржентина, Бразилия, Русия и Европейският съюз. Като приоритетни чужди държави са посочени онези, чиято политика има най-негативно влияние върху притежателите на авторски права и продукти в САЩ. Те са обект на засилени разследвания и потенциални санкции.

IТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Най-разпространени са престъпленията за софтуерно и други видове интелектуално пиратство. Увеличават се случаите на мрежово пиратство – използване на Интернет за предлагане, разпространение и продажба на пиратски копия на бизнессофтуер, компютърни игри, музикални произведения и други продукти на интелектуалната собственост. Според годишния доклад на Международната асоциация за интелектуална собственост /IIPA/ България е сред страните под особено наблюдение с най-значим скок в разпространението на пиратски бизнессофтуер, където загубите за 2003 г. са 11.6 млн. USD. IIPA изчислява, че загубите в България за миналата година от филмовите пиратски копия са 4 млн. USD, от музика и звукозаписи – 7.2 млн. USD, а общите загуби за м. г. са 22.9 млн. USD.
В България все още е ниска готовността да се дават пари за софтуер. Факт е, че почти нищо не е направено и за закриване на сървъри в Интернет с нелегално съдържание. Стои открит проблемът с авторските права и тяхната защита в Интернет. Като цяло легитимацията на нарушителите е трудна и адвокатите използват тези вратички в закона. Голяма част от делата са прекратявани с прокурорско постановление, защото не може да се установи търговската цел.

Източник: Lex.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини