fbpx
-2.1 C
София

България ратифицира тихомълком споразумение за драконовска цензура на интернет

Най-четени

България ратифицира скандалното международно споразумение ACTA. Това е станало вчера, на специална церемония в японската столица Токио. ACTA или Anti-Counterfeiting Trade Agreement предвижда налагането на драконовски ограничения в световната мрежа, които имат потенциал да ликвидират напълно свободното споделяне на информация в нея. На вчерашното събитие споразумението е било подписано от 22 членки на Европейския съюз, предаде Mashable.

ACTA е със съдържание, което е сходно с двата американски проектозакона SOPA и PIPA, около които се вдигна много шум в последно време. Началото на ACTA беше поставено през 2006 година по инициатива на САЩ и Япония. През същата година в обсъжданията около съдържанието на споразумението се включиха и някои европейски държави. Подготовката на инициативата още от началото беше свързана със секретност и закрити преговори между различните страни.

ACTA все още не е в сила, тъй като се нуждае от ратификацията на Европейския парламент. Това трябва да стане през това лято. Ако споразумението бъде прието ще се постави под въпрос съществуването на сайтове с генерирано от потребителите съдържание, тъй като собствениците им ще носят наказателна отговорност дори за данни, които не са качени от тях. Най-засегнати ще бъдат форумите; сайтовете, позволяващи потребителски коментари; видеопорталите и безплатните хостинги за файлове.

Международното споразумение ще даде на държавните власти повече инструменти за натиск върху доставчиците на интернет, които със сила ще бъдат принуждавани да ограничават достъпа до определени ресурси, за които се смята, че нарушават нечии авторски права.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
amigov
amigov
9 години

Ето един коментар по темата и от мен:
И ся кво, ACTA ще правим ли?

The Raven
The Raven
9 години

[color=blue]Защита на авторски права – да, да :down:
Най-обикновена лакомия за власт 😡
Чисто и просто, казано с едно изречение:
Целия свят се управлява от шепа хора, които сега искат да могат по същия начин да управляват и виртуалния свят 😡 (те и в него имат власт, но още не е пълна)[/color]

nightshift
nightshift
9 години

е тука вече май инициаторите и подписалите споразумението стъпаха накриво…в световен мащаб, освен в Северна Корея, Куба и най-бедните африкански държави, където и без това нямаше интернет

pland
pland
9 години

Така е! И аз така казвам – я стига!!!Аз не живея за да има държавата,а я съсъставлявам заедно с останалите и граждани.И плащам данъци.Значи мога да изисквам!
И казвам,че ми е писнало вече да си играят със свободата ми!Доколкото я има…

Cthulhu
Cthulhu
9 години

Те пък, както са се засилили да „хакват“. Anonymous с техните DDOS атаки нищо не постигат общо взето, само шум вдигат около себе си. Повечето хора дето идея си нямат какво е DDOS мислят, че нещо кой знае какво правят Anonymous. Боли ги фара ФБР, Министерството на правосъдието или Universal Music, че публичните им сайтове ще паднат за час-два от претоварване на сървърите. Може би единствената полза от операциите на Anonymous e точно това, че вдигат шум и насочват вниманието на повече хора към съответните проблеми. Иначе евала за ентусиазма им и за идеите де, просто отбелязвам, че реално (не… Виж още »

Cthulhu
Cthulhu
9 години

Цялото това ограничаване на свободите последно време, рано или късно ще избие в нещо, хората си имат предел на поносимостта. Властите почват сериозно да злоупотребяват вече с т.нар. защита на авторските права, ползват я май само като предтекст. То не беше SOPA/PIPA/ACTA, ФБР признаха, че шпионират Скайп, днес от Туитър съобщиха, че ще прилагат частично цензура на географски принцип, The Wall Street Journal пък изкараха ТОВА. Биг брадърска история на макс. И всичко облечено в тези „добри намерения“ – защита на авторски права, повишаване на сигурността на гражданите, борба с тероризма. Я стига.

veidar1984
veidar1984
9 години

:lock: лоши времена настъпват за интернет !!!:lock:

Producenta
Producenta
9 години

На Anonymous бая работа им се отваря за хакване 😀

Нови ревюта

Подобни новини