В края на миналата седмица Държавният департамент на САЩ обяви, че още четири държави са се подписали под споразумението „Чиста мрежа“ (Clean Network), предава ZDNet. Това са България, Словакия, Северна Македония и Косово – първите три сложиха подписите си под обща декларация, а Косово се е подписала под меморандум за разбирателство. Изданието цитира част от документа, подписан от словашката страна, като текстовете тук са сходни. В тях се заявява, че подписалите се сключват споразумението със САЩ с цел подкрепа на една жизнена и гъвкава 5G ексистема, като „вярват, е внимателната оценка на доставчиците и веригите за доставка трябва да се съобразяват с постановеното от закона, защитната среда, етичните практики по доставка и съобразяването на доставчика със стандартите за сигурност и най-добрите практики.

Анонсирана през август тази година, програмата „Чиста мрежа“ следва приемането на т,нар. „пражки предложения“ от 2018 от САЩ, Европейския съюз и партньорите им в НАТО.

Що се отнася до самата програма, то, както може да се види и от страницата на „Чиста мрежа“, представлява инициатива, насочена пряко към Китай и амбициите им да са най-големият доставчик на оборудване за 5G мрежи в света.

„Програмата „Чиста мрежа“ представлява задълбочен подход от страна на администрацията на Тръмп към опазване на активите на нацията в това число поверителността на данните на гражданите и най-чувствителната информация на компаниите от агресивните опити за атака от страна на злонамерени актьори, като например Китайската комунистическа партия (ККП)“, гласи описанието на програмата.

Кампанията беше инициирана от държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който по време на анонсирането ѝ насочи вниманието именно към Huawei. „Huawei, крило на апарата за следене на ККП, търгува с иновациите и репутацията на водещи американски и чужди компании. Тези компании трябва да премахнат своите приложения от магазина за приложения на Huawei, за да се уверят, че не си партнират със страна, нарушаваща човешките права“, посочва Помпео.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари