Българската платформа с отворен код Jitsi е алтернативата на Zoom

3
2494

Нарасналият интерес около приложенията за конференции тези дни съвсем очаквано доведе до тяхната неправомерна експлоатация. Zoom получи твърде негативна публичност във връзка с обвиненията за липса на сигурност за потребителите. От друга страна обаче програмата се превърна в образец за това какво трябва да предлага един първокласен софтуер за видео общуване. Затова постепенно на показ излизат и алтернативите на платформата Zoom.

Една от тях е софтуерът с отворен код Jitsi. Името произлиза от думата „Жици“ и е дело на Емил Ивов, негов основател и работещ в компанията 8х8. Тя разработва много онлайн услуги, базирани на кода на Jitsi, но въпреки това плаща на разработчици, за да подържат софтуера с отворен код.

Jitsi Meet в момента е достъпна като онлайн услуга с възможност за инсталиране на приложения за Android и iOS. Все още има нужда от някои допълнителни функции, които са налични при Zoom, но като цяло, за уеб браузър, приложението притежава всички необходими и допълнителни функционалности. Благодарение на отворения код обаче можете да създадете своя собствена програма и да я стартирате на какъвто и да е хардуер. Освен това, за разлика от Zoom, платформата позволява засега експериментално криптиране на данни и 8х8, компанията, поддържаща Jitsi, няма достъп до срещите ви и до каквато и да била потребителска информация. И тъй като приложението е с отворен код, наистина можете да проверите има ли компрометиране на сигурността.

Емил Ивов сподели: „Бихме искали да ни се доверите, но и това не се налага“.

Кодът на Jitsi е използван от италианската компания WeSchool за изграждане на софтуер за онлайн обучение. Студиото за видеоигри Riot също е разработило свое приложение за свързване на разработчиците. Самата 8х8 предлага платено приложение и според данни от компанията в момента около 13 милиона души го ползват. Числото рязко се е покачило благодарение на суматохата около COVID-19. Според Ивов, опитите на други фирми да работят с Jitsi помага на разработчиците да изследват кода и да го усъвършенстват при различния софтуер.

Все още има много работа по подобряването на Jitsi и превръщането на софтуера в перфектния код в света на комуникациите. Криптирането на данни все още не е толкова ефикасно, колкото това на Apple FaceTime. Обажданията между двама потребителя са защитени, но при много хора трансферът на информация става твърде голям за бързо декриптиране. По принцип повечето приложения (като Zoom) ползват централен сървър, който декриптира и изпраща информацията към всеки един от участниците в конференцията. Екипът на Jitsi обаче работи върху специално допълнение, което използва функцията на Google Chrome – Insertable Streams. С нея централният сървър няма да има нужда да декриптира данните, преди да ги изпрати на своите приемници. По този начин компанията 8х8 не следи и няма как да следи и наблюдава конференциите на своите потребители, като едновременно с това осигурява допълнително процесорно време за своите сървъри.

Действително амбициозен проект, използван от множество компании по света, Jitsi се очертава да бъде една качествена алтернатива на Zoom и Microsoft Teams.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари