Българската полиция арестува хакера Instakilla

11
4290

Уеб изданието ZDNet цитира българските правоохранителни органи относно задържането на хакера Instakilla, истинското име на който не се съобщава. Заподозряният е обвинен за взлом, изнудване и продажба на открадната информация в интернет. По време на извършените обиски в град Пловдив от хакера са иззети няколко компютри, смартфони, флаш стикове и необявена сума криптовалута.

Instakilla е активен от 2017 година, но стана много известен чак миналата година. Да си припомним, че през 2019 година именно Instakilla качи в Глобалната мрежа информацията, открадната от Националната агенция за приходите (НАП) на България. Но тогава бе съобщено, че той не е взел участие в хакването, а само е разпространил базите данни.

През есента на същата година Instakilla проникна в официалните форуми на Comodo от което пострадаха 245 000 души, а малко по-късно пое отговорността за хакването на редица холандски и италиански форуми за секс услуги (в тези страни проституцията е законна).

Тази година Instakilla бе свързан с големия пробив на Stalker Online, откъдето той открадна над 1,2 милиона акаунта, които след това представи за продажба в хакерски форум. В този форум той има нещо като собствен онлайн магазин, в който продава откраднатите данни. Но българският хакер бе блокиран в този форум за мошеничество.

Според изброените пробиви може да се разбере, че Instakilla в основни линии предпочита да хаква уязвимите форуми vBulletin, откъдето взема различни бази данни. Хакерът има и собствен сайт, в който предлага хакерски услуги на всички желаещи.

Засега е известно само, че Instakilla е задържан за 72 часа.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари