fbpx
12.8 C
София

Българската стартъп асоциация отличи победители в 10 категории на CESAwards България 2020

Най-четени

LogSentinel е българската „Стартираща компания на годината“. Това стана ясно в петък на официалната церемония Central European Startup Awards (CESAwards) – България, организирана от Българската стартъп асоциация – BESCO. LogSentinel e компания за информационна сигурност на големи масиви от данни, използваща технологии като блокчейн и изкуствен интелект.

Победителят беше обявен от вице-председателят и член на управителния комитет към Европейската инвестиционна банка – г-жа Лиляна Павлова, която сподели, че киберсигурността, заедно с разработването на софтуер и телекомуникационните услуги са приоритетни области за Европейската инвестиционна банка.

Церемонията за обявяване на всички победите в 10-те категории на CESAwards България 2020 се излъчи на живо във фейсбук и е достъпна за гледане на този линк.

Какво следва

Следващата стъпка за LogSentinel и останалите 41 български финалисти е регионалното съревнование на CESAwards, което отново ще се случи в дигитален формат, на 10-ти декември. Международната церемония ще отличи най-успешните стартъпи и личности в Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Мисията на Централноевропейските стратъп награди е да разпознае уникалната и разнообразна природа на предприемаческата общност в тази част на региона – от стартиращи компании в сфери като интернет на нещата, изкуствен интелект, финансови технологии, до споделени работни пространства, акселераторски програми и инвестиционни фондове.

Наградените

На церемонията в понеделник бяха отличени още девет компании и личности в различни категории. Пътят до получаването на приза премина през публични номинации и гласуване, както и оценка от жури в състав Павлина Димитрова, директор на Bulgaria Innovation Hub в Силициевата долина, Леона Асланова, основател на Innovation Starter, Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication Group, Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Pro, Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонд на Фондовете, Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България, Жанет Тодорова, ко-директор на Founder Institute Sofia и Тодор Гигилев, изпълнителен директор на Dreamix.

Публиката – или по-точно всички, които гласуваха онлайн в периода 30-ти октомври до 15-ти ноември, представляваше десетият глас, а комплексната оценка на жури и публика определи тези, които получиха статуетките.

Ето и кои са те:

В категория „Най-добър стартъп в начален етап, където се отличават компании с до двегодишна история, които през последната една година са показали най-голям напредък по линия на своя растеж, иновации и въздействие в средата, в която оперират, победителят е Meteo.Rocks. Стартъпът разработва мрежа от метеорологични станции, които са автономни, захранват се от соларна енергия и предават събраните данни в реално време.

В категория „Най-добра стартираща компания във финансовите технологии“ статуетката грабнаха Phyre, които разработват мобилно приложение за търговски покупки в целия свят, което съчетава парични преводи и кеш-бек програма;

За „Основател на годината“ бе отличена Сабина Гьошева – съосновател на BY FAR – бранд за висококачествени дамски обувки.

Статуетката за „Инвеститор на годината“ за трета поредна година отиде при LAUNCHub Ventures – български фонд за рисков капитал, инвестиращ в технологични компании в Seed & Series A етапи на финансиране.

Като „Най-добро споделено работно пространство“ бяха разпознати Campus X, които предоставят офис помещения, ресурси, талант и общност за технологичните компании и развитието на иновативни идеи и проекти.

В категория „Най-добър стартъп със социално въздействие“ наградата получиха Prosfit Technologies, които подпомагат интеграцията на хора с ампутация, като произвеждат достъпни и удобни протези по нова технология.

„Най-добра акселераторска или инкубаторска програма“ според жури и публика, за втора поредна година, е Dare To Scale, създадена от глобалната организация Endeavor.

В двете нови категории във формата тази година – „Най-добро решение за работа във виртуална среда“ и „Герой на екосистемата“ бяха отличени съответно: DigitalKidz, които повишават дигиталната грамотност на учители, ученици и родители, и Васил Терзиев – инвеститор, съосновател на Campus X и Телерик Академията, и управляващ партньор във фонда за рисков капитал Илевън.

Генерален партньор на инициативата тази година е Европейската инвестиционна банка (EIB).

 

Събитието се осъществи с подкрепата на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Фонд на Фондовете, Siteground, BrightCap Ventures, PubGalaxy, PhoneArena, SMS Bump (a Yotpo company) и Cohones Brewery.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини