Българска хостинг компания внедрява комуникационна услуга на 4 чуждестранни телекома с над 19.5млн. потребителя

2
75

През последните 10 години телекомуникационният бранш се видоизмени, особено когато става въпрос за  потребителското търсене, изисквания и използвани технологии. По данни на PricewaterhouseCoopers компаниите отчитат пробивите в сигурността, устойчивия спад на клиентска база и приходи като едни от водещите проблеми в бранша. За да се преборят с тези трендове и да отговорят на променящата се дигитализирана среда, провайдърите на телекомуникационни услуги преоткриват нов клас услуги, с които да обогатят тяхното портфолио от предлагани продукти и да задържат потребителското внимание.

Според проучване проведено от EY сред 40 лидери в телекомуникационния бранш няколко основни тренда ще трансформират индустрията до 2020 година. 38% от запитаните компании смятат, че основното предизвикателство в сектора е конкуренцията, 68% от тях виждат потребителското удовлетворение и изживяване като стратегически приоритет за следващите 3 години, а 36% от телекомите считат, че дигиталните и онлайн базирани услуги ще изместят традиционните приходи от абонаментни договори и продажба на устройства. До 2020 г. приходите от дигиталните услуги ще достигнат 1/5 от общия приход на телекомуникационните гиганти.

На фокус идват новите обединени комуникационни решения, които работят като мощни многофункционални софтуери и предоставят всички нужни за съвременния бизнес свят комуникационни канали. IT продукт от такъв тип е иновативното имейл  решение cMailPro, разработено от технологичната компания ICN.Bg, лидер в предлагането на висококачествени хостинг услуги в България. След първата голяма сделка с телекома на Судан – Sudatel през изминалата година, изключителният софтуерен продукт спечели доверието на още три чуждестранни телекома: Националния телеком на Шри Ланка (SLT) и френската компания Orange с нейните подразделения в Мавриций и Тунис.

За изпълнението на трите международни проекта българският хостинг вендор изпълнява план за изграждане на високоефективно имейл решение в комбинация с имплементация на обединени комуникационни услуги за крайните му потребители. По този начин телекомите ще включат в своето портфолио от предлагани услуги бизнес ориентиран продукт, който дава по-голяма гъвкавост, удобство и оптимизиране на разходите. cMailPro е Unified communications solution (UCaaS) от последно поколение, което предлага широк набор от инструменти, подобряващи ежедневната комуникация и колаборацията  – бизнес имейл, телефония, корпорaтивен криптиран чат, управление на контакти, споделени календари и задачи, споделяне на файлове и други.

“Сред основните ползи, които предоставя на телекомите иновативният бизнес имейл продукт, е по-ефективната работа. Техническите изисквания са значително по-ниски от тези на конкурентни продукти, като се подобрява използването на сървърните ресурси и въпреки това динамичният клъстър е много по-гъвкав и производителен. По този начин инфраструктурата, която е нужна за надеждната работа на UCaaS решение от този клас, се минимизира до 10 пъти. Това означава, че инвестицията в специализирано оборудване е близо 10 пъти по-малка и така се намаляват още повече разходите за интеграция на продукта. “, сподели Юлиян Бориславов, управител на хостинг компания ICN.Bg.

Друго изключително конкурентно предимство е повишаването на сигурността и защитата, които продуктът предлага. Всички комуникационни канали са криптирани и чувствителните фирмени данни са защитени от кражба. За да отговорят на законовите регулации в сферата, телекомите търсят такива високотехнологични комуникационни решения, които са доказали своите качества като защитени и подсигурени продукти.

И в трите телекома ще бъде внедрен и друг иновативен продукт – ActiveAuth, който отново е изцяло разработен от хостинг компания ICN.Bg и притежава защитен патент в САЩ. Инструментът за двустъпкова биометрична верификация допълнително удостоверява самоличността на потребителя във важни бизнес системи.

Прогнозите на експертите за телекомуникационния бранш са, че благодарение на интеграцията на иновативния бизнес имейл продукт ще се отбележи чувствителен ръст в ключовия показател ARPU (среден приход от потребител – ключов показател за бранша), потребителската удовлетвореност и задържането на клиента към конкретния доставчик на услугата. Допълнително предимство ще бъде високото ниво на сигурност за потребителя и спазването на законовите и регулаторни изисквания на конкретните държави от страна на телекомите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари