Българските и американските власти сринаха структурата на рансъмуера NetWalker

10
2078

Правоохранителните органи на България и САЩ проведоха важна кибероперациясринаха работата на инфраструктурата на NetWalker – един от най-активните рансъмуери за 2020 година. Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че от активността на NetWalker са пострадали не по-малко от 305 жертви от 27 различни държави. Жертвите в САЩ са 203.

Държаният уеб портал justice.gov от своя страна съобщи, че българската полиция е открила и иззела сървъра, на който са хоствани даркнет порталите на операторите на NetWalker. Едновременно с това правоохранителните органи на САЩ предявиха обвинения на канадеца Себастиан Уашон-Дежардинс (Sebastien Vachon-Desjardins), който е получила минимум 27,6 милиона долара, заразявайки с този опасен рансъмуер мрежите и компютрите на различни компании.

На иззетия от българската полиция сървър са се хоствали специални уеб страници, към които NetWalker е препращал жертвите на своите атаки, за да могат те да се свържат с хакерите и да се уговорят за плащането на откупа. Там се е намирал и блогът на хакерите, където са качени откраднатите данни от компаниите, които не са се съгласили да плащат откуп.

Засега информацията за канадския гражданин е твърде малко. По всичко личи, че той е един от клиентите на NetWalker, който е взел под наем въпросния рансъмуер от разработчиците и го е използвал по схемата рансъмуер като услуга (Ransomware-as-a-Service, RaaS).

Освен това, американските власти конфискуваха 454 530 американски долара в криптовалута, като се счита, че тези пари са свързани с откупите, платени от последните три жертви на опасния рансъмуер.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари