fbpx
16.8 C
София

Българските програмисти са в топ 10 по гийк познания в света

Най-четени

България е в топ 10 на страните, в които програмистите имат най-силен интерес и познания относно теми с гийк насоченост.

Това показват данните на софтуерната компания DataArt, базирани на статистиките на платформата Skillotron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света имат възможност да тестват своите умения и знания.

Гийк познанията на българските програмисти са най-силни в области като анимация, ТВ предавания и кино, показват статистиките на платформата от секция „Geek Culture”. Секцията беше добавена към функционалностите на Skillotron през февруари 2018 г. и вече обхваща над 190 въпроса, разделени в пет категории, на които са отговорили над 3000 участника от 24 държави.

Чрез добавянето на тази нова категория, програмисти от различни части на света могат да тестват, както знанията си в различни технологични области (като PHP, .NET, Java, Android, iOS и т.н.), така и да проверят своите гийк познания относно различни развлекателни теми, свързани с настолни и видео игри, комикси, книги, филми, сериали, анимация и гийк миймове.

Държавите, в които програмистите показват най-силна информираност относно гийк културата, са съответно Украйна, Русия, Полша, САЩ, Аржентина, България, Казахстан, Великобритания, Литва и Беларус. България заема шесто място по отношение на брой преминати нива в различните гийк категории и осмо място по общ резултат и цялостно представяне. Статистиките показват също така, че гийк-програмистите у нас са се справили доста по бързо в отговарянето на въпросите в сравнение със средното време за отговор в платформата (средно 12 минути за сесия, с 3 минути по-бързо от останалите участници).

Skillotron e платформа, базирана на геймификацията, която е насочена към ИТ специалисти. Чрез нея те могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници.

Инициатор и разработчик на платформата Skillotron e глобалната технологична компания DataArt, която обяви началото на проекта през юли 2017 г. За този период игровата платформа вече е използвана от над 9000 потребители от 24 различни държави.

В базата данни на Skillotron са налице над 2000 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници. Въпросите са разделени в 16 категории и множество подкатегории и са свързани, както с програмни езици, така и с project management насоченост.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини