Български компании ще участват в конкурс на НАТО за софтуерен продукт

0
1

НАТО отправи покана за заявяване на интерес за участие в конкурс за разработване на on line база данни с ограничен достъп чрез обезопасена WAN (безжична мрежа). Службата по управление на честотите към Главната квартира на Северноатлантическия съюз се нуждае от контрактор, който да разработи и поддържа специфичния софтуерен продукт. Това е първият подобен конкурс, в който се допускат до участие и български компании след влизането на страната в НАТО.

Подобни процедури се провеждат по международните правила. Тъй като конкурсът обхваща всички членки на НАТО, подаването на заявленията за интерес става чрез съответните дипломатически представителства на страните. В България документите следва да се подават в Министерството на икономиката, като крайният срок за заявяване на интерес към конкурса е 17.30 ч. на 31 август. Това е единственият начин за участие на наши фирми в търга. До 3 септември документите ще бъдат обработени и изпратени до главния щаб на НАТО.

Писмата за заявяване на интерес (Letter of Interest) трябва да съдържат име и точни координати на фирмата (на английски език) и да се адресират до главния секретар на Министерството на икономиката.

Кандидатите трябва да приложат референции (на английски език) от браншовата организация или асоциация, в която членуват, във връзка с конкретния проект. Важно на този етап от конкурса ще бъде наличието на референции и предишен опит при изпълнението на подобни проекти.

Очаква се договорът с изпълнителя да бъде подписан до 1 декември и да е с продължителност между 9 и 12 месеца.

След като прегледа предложенията на компаниите, централата на НАТО ще отсее подходящите кандидатури и ще им изпрати официални покани за участие в търга. Тогава вече комуникацията ще се извършва директно, а не чрез икономическото министерство на България, обясниха от ведомството на Лидия Шулева. В поканите до одобрените кандидати ще са зададени конкретни критерии и условия за участие.

Контракторът трябва да се съобразява с описаните мерки за сигурност на НАТО. Персоналът на контрактора и субконтракторите по този проект ще има достъп до класифицирана информация.

Източник: Dnevnik.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за