Български фишинг измамник влиза в английски затвор за участие в удар за £40 млн.

9
1736

От TheRegister.co.uk разбираме, че българин, помагал за създаването на фалшиви версии на фирмени сайтове, ще влезе в английски затвор. Той е участвал в кръг, който е извършил измами на стойност 40 милиона британски лири. Името му е Светослав Дончев и е на 37 години.

Той е екстрадиран, за да се изправи пред съд в Лондон. Там той се признава за виновен по 5 обвинения за измама. Вчера е бил осъден.

Дончев, който е от Плевен, е създавал част от скриптовете, които се качват на клонирани сайтове на истински компании. След това клонингите се качват на контролиран от престъпниците сървър, за да довършат изпратените от фишинг e-mail-и жертви.

Прокурор Сара Дженингс отбелязва, че той не е работил сам.

„Той е предоставял инструментите нужни на другите хора, които го правят. Подробното полицейско разследване и това успешно дело показват, че ще намерим всички замесени в онлайн измами. Ако са в чужбина, ще ги екстрадираме и съдим в Обединеното кралство.“, добавя тя.

Българинът е предоставил на колегите си софтуер за контриране на традиционните системи за откриване на измами в браузърите. Така техните фишинг страници успяват да ги избегнат.

Полицията стига до него след откриването на e-mail адрес сред файловете на хакера Grant West. Дончев е арестуван в дома си в Плевен, където живее с родителите си. Разследващи от България и Великобритания откриват папки на компютъра му, доказващи криминална дейност.

Той е създал скриптове за клонирането на сайтовете на 53 базирани в Обединеното кралство компании. Изчисленията сочат, че потенциалните жертви от това са 500 хиляди души. Общият размер на измамата във валута достига до £41.6 милиона.

Както казахме, той се признава за виновен и получава общо 9 години по обвиненията си. Те са за измами, укриване и придобиване на нелегална собственост (1.5257417 биткойна, които получава като заплащане).

Според настоящите закони в Кралството, той ще прекара най-много 4.5 години в затвора. Най-вероятно ще бъде освободен след 3 години. Ще трябва да следва определени правила в рамките на пробация.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Патриот
Патриот

Скриптовете писал в Плевен – съдят го във Великобритания по техен закон. Жалка територия сме….

Dimitar
Dimitar

Източили 40 милиона паунда, и получава…. 3 години???
Дайте ми 40 милиона паунда, и ме пуснете за 3 години в английски затвор… няма проблеми 🙂

даваме ти
даваме ти

„Дайте ми“ – то така много лесно. Сядаш и вместо да си губиш времето в писане и четене на коментари, учиш и като се научиш как става го правиш и получаваш 3 години. То така с ДАЙТЕ МИ всеки балък ще се навие да лежи три години за тия пари.

Хаха
Хаха

Маргиналите искат „дайте ми“, лежат по цял ден, броят мухите и искат социализъм с гарантирани заводи, които да им пълнят гърлата. Мечтаят за национализация на това, което мотивираните хора са правели от сутрин до вечер за да постигнат. Важи за всичко, останалите БГ граждани са наследници масово на комунисти, те имат изкривено мислене.

Хахаха
Хахаха

Минусите го доказват, много маргинали се почувстваха засегнати. Няма да се върнат времената, в които стоите по поточната линия на завода и с полученото плащате за разходите си. Това доведе до не един, не два, а три фалита на държавата. Няма да се върне това време, пръснете се от яд.

Uk.
Uk.

#3 год# за 1,5 биткойна(15,000$)

с.в.
с.в.

тъп ли си, грант уест е източил 4 милиона, СВ само му е писал скриптове. за които му е платил 1 биткоин и половина. – за 4 милиона грант уест е осъден на 10 години затвор, за СВ за 1 биткоин (заплащане за скрипта) е осъден на 9

Ivan
Ivan

Както беше оня виц:
– Не ме оставя на мира мисълта, че ако изтегля 100 000лв ще ги изплащам 30години, а ако открадна един милион ще лежа най-много 5 години.

onqskonq
onqskonq