Български гражданин е използвал троянец за кражба на банкови данни от своите жертви.

Властите на САЩ предявиха на 44-годишния български гражданин от Варна Красимир Николов обвинение в разпространяването на вредоносния GozNym.

GozNym е сравнително нов банков троянец, обединяващ функционалността на троянеца Gozi и рансъмуера Nymaim. Информация за този компютърен вирус за първи път се появи през месец април тази година, но реални атаки с използването на GozNym бяха регистрирани в САЩ в края на годината. За съвсем кратко време вирусът еволюира и започна да се използва от хакерите във Великобритания, Канада, Белгия, Германия, Полша, Испания и Япония. Само на територията на САЩ GozNym атакува 22 финансови институции – от банки до кредитни обединения.

Уеб порталът Bleeping Computer съобщи, че с помощта на GozNym, Красимир Николов е похищавал банковите данни на жертвите и ги е използвал са осъществяване на нелегални транзакции. През септември месец 2016 година експертите от Cisco Talos пресякоха дейността на ботнета, но не напълно. Оказа се, че Николов е разпространявал вируса с помощта на ботнета Avalanche, ликвидиран едва в края на миналия месец.

Обвиняемият вече е екстрадиран от България в САЩ. За всички престъпления от обвинението Николов може да получи до 100 години затвор и глоба до $3,5 милиона.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари