Бързо генериране на 3D изображение от обикновени фотографии

0
36

Технологията е представена от Токийския технологичен институт. Японците са успели да разработят достатъчно бърз и ефективен метод за създаване на триизмерни изображения от обикновени фотографии, заснети с цифрова „сапунерка“.

За работата на алгоритъма не е необходимо специализирано оборудване – необходим е само локален персонален компютър снабден със специалната програма, камера и Eye-Fi карта за по-удобно безжично предаване на фотографиите. Като краен резултат се формира пълноценно 3D изображение.

Подобни методи съществуваха и по-рано (например Autodesk 123D Catch), но те са базирани на обработка на фотографиите чрез облачни технологии. Японският алгоритъм работи на локален компютър и в реално време. Програмата дори предлага заснемането на допълнителни фотографии от специфичен ъгъл за по-добро изграждане на триизмерното изображение (предишните технологии също имат тази опция).

Създателите на технологията казват, че проектът им е на съвсем ранен етап и предстоят множество усъвършенствания. Въпреки това, системата и сега дава много добри резултати.

Може би това е част от дигиталното бъдеще: бързи 3D скенери и 3D принтери за създаване на дубликати, торенти, съдържащи 3D изображения на специфични детайли и машини и какво ли още не.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари