Важен компютър на совалката Atlantis се срина и събуди астронавтите

5
53

Екипажът на космическата совалка Atlantis вече преполови последната си мисия в космоса, но неочакван проблем наруши съня му през тази седмица. Един от основните бордови компютри е излязъл от строя поради сериозен проблем, а в резултат целият екипаж е бил събуден, тъй като това е станало по време на периодът, който е отреден за сън, информира Space.com.

В космоса нощ и ден са относителни понятия, тъй като Международната космическа станция, където е прикачена совалката в момента, обикаля около Земята с десетки хиляди километри в час и от там се вижда по един залез и изгрев на Слънцето на всеки 45 минути.

Компютърът, който е излязъл от строя трябва да се грижи за жизненоважни системи на Atlantis, затова проблемът е изисквал незабавно решение. Командирът на совалката Крис Фъргюсън веднага е прехвърлил задълженията, изпълнявани от повредения компютър на една от резервните машини, с които разполага Atlantis. Така космическият кораб е възстановил нормалните си функции, а астронавтите дори са имали време да си доспят преди започването на поредния работен ден в космоса. От наземния контролен център са отпуснали на екипажа половин час допълнителен сън за компенсация на нощните проблеми.

Atlantis е последната функционираща совалка от флота на NASA. Технологията в нея е на 30 години и често се появяват различни непредвидими дефекти, свързани с остаряването на съоръженията.

Atlantis разполага с пет основни компютъра, които са взаимозаменяеми. Космическият кораб може да функционира най-малко с два от тях. При нормални условия совалката използва четири от компютрите си, като петият е предвиден само за спешни случаи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари