Важен японски сателит сдаде багажа в орбита

3
35

Един от най-полезните японски сателити излезе от строя и вече не функционира. Причините за станалото все още не са известни. Сателитът Daichi внезапно е спрял да отговаря на командите, изпращани от наземния контролен център, предаде Space.com.

Сателитът Daichi, който е познат формално като Advanced Land Observing Satellite (ALOS), се изключил сам на 22 април. Специалистите от японската космическа агенция JAXA са направили всичко възможно да включат пак сателита и да възстановят комуникацията с него, но в крайна сметка са признали, че са победени и са се отказали от по-нататъшни опити да върнат апарата към живот.

Името Daichi в превод от японски означава Земя. Гибелта на сателита не е провал за японската космическа програма, тъй като апаратът отдавна надвиши своя първоначален срок на годност. Daichi беше изведен в орбита около Земята и започна да работи през месец януари 2006 година. Създателите му бяха предвидили той да функционира три години, тоест до 2009 година. Въпреки това, японското изделие успя да оцелее над две години повече от предвиденото.

Сателитът Daichi беше многофункционален космически обект, който разполага с инструменти за изследване на Земята, фотографиране на различни места и картографиране на обширни територии. По време на кариерата си той е успял да направи 6.5 милиона снимки. Ролята му по време на различни природни бедствия е била решаваща. След гигантското земетресение в Япония сателитът е направил стотици полезни снимки, които са помогнали при спасителните работи.

JAXA смята да продължи своето разследване за да бъдат разкрити причините за внезапната смърт на Daichi. Сателитът лети на височина от 700 километра над нашата планета.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари