Ваксината на Pfizer може да изисква и трета доза в рамките на 12 месеца

0
360

Кампаниите за ваксиниране на населението срещу COVID-19 продължават и се разрастват с пълни темпове по целия свят, остава въпросът дали ще бъдат необходими допълнителни дози от ваксините, за да се поддържа защитата срещу вируса и неговите варианти. Pfizer вече провежда клинични изпитвания, за да установи дали ще бъде необходима и трета доза от нейната ваксина за хора, които вече са били ваксинирани. Изпълнителният директор на компанията сега излезе с изявление, което може доста да промени плановете и очакванията, които всички имаха по повод ваксинирането…

„Вероятен сценарий е, че навярно ще има нужда от поставянето на трета доза от ваксината някъде между шест и дванадесет месеца, а след това ще има нужда от ежегодна реваксинация за запазване на имунитета – но всичко това трябва да бъде потвърдено с клинични изпитвания“, каза Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer по време на дискусионен панел, организиран от CVS, относно усилията за ваксиниране.

 

„Има ваксини като тази срещу полиомиелит, които веднъж поставени, са напълно достатъчни, а има и ваксини като тази срещу тип, при които хората се нуждаят от повторно ваксиниране всяка година. Вирусът COVID-19 определено прилича повече на грипния вирус, отколкото на полиомиелита.“, допълни коментара си той.

Така може да се окаже, че едни от най-позитивните сценарии, които политиците и здравните власти по света правеха, че с настъпването на масово ваксиниране, ще се сложи край на пандемията, няма как да бъдат реализирани по начина, по който си ги представяхме. Ако имунизацията трае само в рамките на една година, то това означава, че ще бъде наложително ежегодно реваксиниране за всички – подобно на ситуацията със сезонния грип в момента. Но не е сигурно колко ще бъдат хората, които ще имат готовността да се ваксинират всяка година, нито дали здравните системи по света ще бъдат в състояние да осигуряват ежегодно ваксиниране. Разбира се, това не обезсмисля масовото поставяне на ваксини – именно то ще доведе до контролиране на случаите и вкарването им в нормални граници, които да не претоварват здравните системи, както и ще предотврати огромен брой смъртни случаи.

30-минутната дискусия, модерирана от кореспондента на CNBC Берта Кумбс и с участието на президента и главен изпълнителен директор на CVS Карън С. Линч, засегна логистиката на продължаващото разпространение на ваксини, както и колебанието на ваксинация сред хората. Забележките на Бурла относно възможността за допълнителни дози идват, след като Pfizer обяви през февруари, че изпробва трета доза от ваксината срещу COVID-19 , която ще бъде направена  след от шест до 12 месеца след първоначалния режим с две дози, и изследва дали третата доза ще предложи допълнителна защита срещу нови щамове на вируса, които все още могат да се появят.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари