Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд и AstraZeneca има над 90% ефективност

3
282

Междинен анализ на ваксината срещу COVID-19 разработвана от Оксфордския университет и биотехнологичната компания AstraZeneca показва обнадеждаващи резултати, като данните от клиничното изпитване в трета фаза показват средна ефективност от 70,4% според екипа, който разработва ваксината.

В страните по целия свят се предприемат множество усилия за разработване на ваксини с надеждата те да се разпространят сред най-уязвимите групи от населението възможно най-скоро и да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса.

В понеделник AstraZeneca и Оксфордския университет разкриха междинните анализи в прес съобщения, само две седмици след като разработваните ваксини от Pfizer и Moderna показаха над 90% ефективност в предотвратяването на заразяване с COVID-19 по време на клиничните изпитвания.

Новият анализ, който все още предстои да бъде рецензиран, разглежда 131 случая на COVID-19, при които са изпробвани два различни режима на дозиране и прилагане. Първият режим е бил с първоначална половин доза, последвана от пълна доза месец по-късно. Вторият режим е бил с две пълни дози, инжектирани в интервал от един месец. Резултатите показват, че втория режим е бил много ефективен за успешно предотвратяване на инфекцията.

„Установихме, че един от нашите режими на дозиране може да бъде около 90% ефективен и ако се прилага, повечето хора могат да бъдат ваксинирани с планирано снабдяване с ваксини“, казва Андрю Полард, директор на Оксфордската група по разработване на ваксини в прес съобщение.

Изследователите продължават да оценяват данните от втория режим, които според тях могат да помогнат за предотвратяване на предаването на вируса и се надяват скоро да могат да публикуват повече информация.

Едно от основните предимства на ваксината на Оксфорд и AstaZeneca пред аналозите от Pfizer и Moderna е възможността да се съхранява в обикновени хладилници, а не в ултра студени фризери, което позволява по-лесното ѝ транспортиране и разпространение по целия свят.

В клиничните изпитвания на ваксината на Оксфорд са участвали доброволци от Великобритания, Южна Африка и Бразилия. Нито един от доброволците, които са участвали в клиничното изпитване, не са хоспитализирани и не са съобщили за тежки случаи на заразяване или странични ефекти от ваксината. Понастоящем се провеждат допълнителни изпитвания в САЩ, Кения, Япония и Индия, като изследователите се стремят да съберат приблизително 60 000 участници в изпитванията до края на годината.

Следващата стъпка за тази ваксина е Оксфордският университет и AstraZeneca да представят събраните данни на регулаторните органи по целия свят за независим контрол и одобрение на продукта – включително за спешна употреба. Регулаторите проверяват данните непрекъснато по време на изпитванията, но ще се нуждаят от пълния анализ, за ​​да одобрят ваксината.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари