Ваксините срещу COVID-19 може да сложат край на пандемията в Израел в близко бъдеще

12
563

Според ново проучване ваксината на Pfizer и BioNTech е била почти 90 процента ефективна в предотвратяването на разпространение на COVID-19 в Израел – ранна информация, показваща, че ваксините са поне до голяма степен ефективни за спиране на разпространението на коронавируса.

Ваксината е била 89,4% ефективна при предотвратяване на лабораторно потвърдени инфекции на COVID-19, съобщават от Bloomberg. Резултатите също така показват ефективността на ваксината за предотвратяване както на симптоматични, така и на безсимптоматични случаи на заразяване с болестта.

Това не е всичко. По време на периода на изследване, смъртоносният вариант B.1.1.7 от Обединеното кралство е бил доминиращ щам в Израел, съставлявайки над 81% от положителните тестове за COVID-19 в страната, съобщават от The Financial Times. Това изглежда показва, че ваксината на Pifzer и BioNTech е високо ефективна и срещу този щам.

Важно е обаче да се отбележи, че резултатите тепърва ще бъдат рецензирани. Така че, въпреки че данните са потвърдени от хора, запознати с работата, и докладвани от различни публикации, те все пак трябва да се приемат с известна доза съмнение, докато повече експерти не успеят да ги прегледат и да направят самостоятелни рецензии за тяхната валидност.

Тази новина идва по петите на мащабната програма за ваксиниране на населението на Израел, стартирала още на 20 декември миналата година. Страната е показвана в редица примери като „отличника“ по отношение на разпространението на ваксините и добре контролираните усилия за слагане на край на пандемията и изравняване на кривата на случаите. Оттогава според последната информация властите на Израел са успели да ваксинират почти половината от населението с поне една доза – забележителен резултат на фона на ситуацията с ваксините в почти всички други страни.

Ако настоящите доклади се окажат достоверни, това ще отбележи огромен поврат в пандемията от коронавируса, показващ ефективността на координираните усилия за масова имунизация, които полагат световните правителства. Според оценките на някои специалисти, страната ще може за сложи край на пандемията още в края на лятото на 2021 г., ако запази бързите си темпове на ваксиниране и висока ангажираност на обществото по отношение на ваксините.

1.6 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари