Вашингтон заплашвал Yahoo с глоби от 250 000 долара на ден, ако не предостави данни за потребителите

1
53

Yahoo разкри интересни подробности относно своята съдебна битка с американските власти за предоставяне на информация и лични данни на своите потребители.

През 2008 г. Съдът за чуждестранно разузнаване и наблюдение поискал от интернет компанията да разкрие личните данни на своите потребители като част от мащабната инициатива на Вашингтон за подслушване и следене на територията на Съединените щати.

Убедена, че искането на Вашнигтон е противоконституционно, Yahoo отнесла въпроса до съда и компанията водила тежък съдебен спор, в който Вашингтон я заплашил с глоби в размер на четвърт милион долара на ден.

В крайна сметка Yahoo била принудена да предаде данните на своите потребители и така станала една от първите компании, които са предоставяли лични данни на Агенцията за национална сигурност, последвана скоро от Google, AOL и Apple.

За този си ход Yahoo се оказа под сериозна обществена критика, след като разкритията на бившия служител на агенцията Едуард Сноудън изясниха ролята на технологичните компании в наблюдението на онлайн дейността.

„Документите, които днес виждат бял свят, показват как водихме всяка стъпка от борбата ни с американското правителство“, казва главния юрисконсулт на Yahoo Рон Бел.

Разсекретените до момента документи обхващат повече от 1500 страници, но това е само част от наличната документация и Yahoo обещава, че ще се бори да бъдат отворени и останалите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари