Министерството на правосъдието на САЩ е внесло предложение, което може да премахни ключова протекция, която предпазва големите социални платформи и сайтове в страната от носенето на отговорност за поведението на техните потребители. Информацията предаде тези дни Reuters, позовавайки се на информация на свой официален източник, чиято самоличност не се разкрива.

Целта на предложението е да насърчи технологичните компании да се заемат по-сериозно с премахването на незаконно съдържание по страниците им, като детска експлоатация, тероризъм и киберпрестъпления от сексуален характер. Освен това предложението има намерението да накара тези сайтове да проявяват по-голяма прозрачност в случаите, в които те свалят легитимно съдържание, твърди неназован източник от Министерството на правосъдието на САЩ. Очаква се предложението да бъде гласувано от американския Конгрес.

„Тези промени имат за цел да насърчат платформите да адресират по подходящ начин незаконното и неправомерно съдържание, докато в същото време запазват жизнения, открит и конкурентен Интернет“, споделя за медията главният прокурор на САЩ Уилям Бар.

Въпросната защита, която предпазва от отговорност социалните платформи от публикуваното съдържание се крие в секция 230 на Закона за благоприличие на комуникациите (Communications Decency Act, CDA) от 1996 година. Въпросната секция на закона снема отговорност от тези сайтове за това, което потребителите им публикуват и им позволява да модерират съдържанието по своя преценка. Предложението идва на фона на продължаващата война на американския президент Доналд Тръмп с технологичните компании и обвиненията, че гласа на по-консервативните страни бива заглушаван в големите медийни платформи. През май, Тръмп обяви, че ще направи предложение за отслабване на законовите мерки, които защитават интернет компаниите в опит да наложи регулация над медиите, които го критикуват, пишат Даян Бартц и Аликзандра Алпър от Reuters.

Освен, че ще вмени по-голяма отговорност за модерирането на тези сайтове от собствениците им, предложението цели да направи невъзможно за тях да се позовават на секция 230 в антитръстови дела. Ник Клег, отговорник за спазването на политиката към Facebook коментира, че секция 230 помага на компанията да премахва съдържание, насърчаващо омразата и планираните мерки в крайна сметка ще означават по-малко реч от всякакъв вид да се появява онлайн. Белият дом, от своя страна, приветства предложението на американското министерство на правосъдието, припомняйки, че Тръмп е издал наскоро изпълнителна заповед, която насърчава именно за подобни промени и че той е доволен от това, че ведомството се е съобразило с това.

Наскоро, Доналд Тръмп кръстоса шпаги с любимата си социална мрежа Twitter, след като той подложи на съмнение легитимността на гласуването по пощата в Калифорния и това, че то ще бъде компрометирано от властите в щата, а мрежата от своя страна маркира публикацията му като подлежаща на проверка за надежност.

Отново тази седмица, трима американски сенатори от Републиканската партия внесоха предложение за гласуване, което да позволи на потребителите да съдят технологичните компании, ако сметнат, че те са били цензурирани неправомерно.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари