fbpx
-6.2 C
София

Вашингтон обмисля санкции срещу Русия и Китай заради кибератаки

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Съединените щати обмислят налагането на санкции срещу руски и китайски граждани и компании като възмездие за организирани кибератаки срещу американски търговски цели.

Пожелали анонимност служители от Вашингтон твърдят, че все още не е взето крайно решение по въпроса, но подобен ход е много вероятен. Ако бъдат наложени, санкциите ще обтегнат допълнително отношенията между Вашингтон и Москва и – ако се случат достатъчно бързо – ще помрачат предстоящата визита на китайския президент Си Дзинпин в САЩ през септември.

Според Washington Post, санкциите действително ще бъдат обявени до няколко седмици, като не е изключено под ударите им да попаднат още граждани и компании на други страни.

„Китайското правителство категорично подкрепя сигурността в киберпространството и твърдо се противопоставя на всички форми на кибератаки“, се казва в позицията на китайското посолство във Вашингтон, с която то излезе, след като информацията за готвените санкции достигна пресата.

През последните месеци американското правителство бе обект на поредица от кибератаки, включително и към Офиса за управление на персонала на Белия дон, откъдето бяха откраднати огромно количество лични данни на държавни служители. Вашингтон подозира Китай като извършител, но страната отрича каквото и да било участие и дори твърди, че също е била обект на такива атаки.

„Съединените щати имат остри разминавания с позицията на Китай относно поведението на страната в киберпространството“, посочи говорителят на Белия дом Марк Тонър.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини