Американското разузнаване обвини Huawei Technologies, че приема финансиране от китайските служби за сигурност, предаде в края на миналата седмица британският The Times. Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) заявяват, че компанията приема финансови средства от Комисията по национална сигурност на Китай, от Китайската народна армия и от клон на китайските държавни разузнавателни служби.

Тези твърдения са поредните обвинения към Huawei, които отправят официални представители на американската държава. Както знаете, вече повече от година Вашингтон сипе обвинения към китайската компания за тесни връзки със специалните служби в Китай. Huawei, най-големият производител на телеком и мрежово оборудване в света, има амбициите да заеме водещо място в разпространението на 5G. Това обаче може да бъде осуетено от обвиненията от страна на САЩ. Очаква се администрацията в Белия дом да наложи забрана за използване на оборудване на китайската компания в САЩ и лобира сериозно същото да сторят и съюзниците им в НАТО. Освен за близки връзки с китайските тайни служби, САЩ обвиняват Huawei в корпоративен шпионаж и кражба на интелектуална собственост, за което в края на миналата година беше задържан и финансовия директор на Huawei Technologies Ванчжоу Менг. Заедно с товатова, САЩ обвиняват Huawei в търговия с Иран, което влиза в противоречие с официалната политика на САЩ.

Що се отнася до последните обвинения, цитирани от The Times, то Huawei излязоха с официално обръщение по повод на тях, в което ги обявяват за безпочвени и неверни. „Huawei не коментира несъстоятелни обвинения, неподкрепени от каквото и да е доказателство и основаващи се на анонимни източници“, заявяват от компанията.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Атанас
Атанас

Нищо друго не остана на палячовците от usa, с което да се конкурират, освен клевети. Жалка картинка…

Оня
Оня

Кой американски гигант не се ползва от субсидии от военните под една или друга форма? Гугъл има звено занимаващо се с военни разработки. Амазон имат преференциални ценни, а Ейпъл взема „инвестиции“ срещу защитени телефони. Чудно как ФАЩ не си гледат в собственото канче и вместо това правят всичко възможно чужди компании да нямат пазар в ФАЩ. Не само китайски компании са атакувани. Атакувани са производители от Европа, Латинска Америка, Азия. Целта е една, абсолютно господство на финансовите пазари. Никак не е за чудене, че процентът на сделките с американски договори започна да пада чувствително. А що се отнася до този… Виж още »

Тахтун
Тахтун

Всеки гледа „мене си“! Така мислят и в Норвегия, Дания, Швеция и т.н. В Русия също се стремят да не използват чуждо оборудване за военни цели!

Оня
Оня

А ние да върнем производството на „Правец 16“ че по-нови нямаме 😀

Мирослав
Мирослав

Ай стига!
Колко пъти ще излизат с този номер.
Никакви доказателства, само празни думи.