Вашият компютър може да помогне на учените да се борят с коронавируса

5
1200

Организацията [email protected] Consortium и центърът Sloan-Kettering обявиха нова инициатива, в рамките на която потребителите могат доброволна да даряват част от изчислителната мощност на своите персонални компютри, която ще се използва за борба с новия коронавирус.

Безплатната клиентска програма вече е достъпна за изтегляне. След инсталирането тя свързва потребителския персонален компютър с широкомащабна мрежа за разпределени изчисления. Създадените с нейна помощ модели ще окажат значителна поддръжка на вирусните центрове и лаборатории, които се занимават с търсене на най-подходящата ваксина.

Тъй като коронавирусът се прикрепва към белия дроб на хората с помощта на особен протеин, всички научни и медицински изследвания са съсредоточени върху борбата с този протеин. Но засега учените не разбират изцяло, по какъв начин действа и работи въпросният протеин.

Сложността на проблема е, че протеините от този тип нямат точно определена форма – те се сгъват и разтягат и по този начин формата им се променя в големи граници. Учените трябва да изучават не само една, точно конкретна форма на този протеин, а и многобройните ѝ вариации, за да разберат в детайли механизъма на неговото взаимодействие с белите дробове.

Клиентската програма има версии за платформите Windows, Linux и Mac.

Освен това, появи се и игрови проект, който помага на изследователите, заети с коронавируса. Подробностите са дадени в официалния сайт на този проект, но той може да не е много дружелюбен към потребителите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари