„Your Windows is Banned“ – това интересно съобщение започнаха да виждат потребителите на компютрите, заразени с малуера Scam, познат още от 2006 година.

Показва се доста правдоподобен програмен прозорец, който съобщава, че тази инсталация на Windows е блокирана, понеже нарушаване условията на Microsoft.

Съобщението в този прозорец уведомява всички, че е необходимо да се направи обаждане в техническата поддръжка на Microsoft. Но ако някой позвъни на номера от екрана, няма да получи помощ, а ще бъде свързан с агент, продаващ ненужни услуги. Съобщава се също, че е необходимо да се заплатят $99,99 за нов лиценз.

Новата версия на този вирус използва същите трикове, за да изплаши потребителите. Но е лесно да се разбере, че това е измама, понеже прозорецът се появява при първото заключване на компютъра след неговото рестартиране или включване.

Впечатлението съвсем се разваля, след като се прочетат останалите съобщения: „купете нов ключ за Windows на цена $50“ и „вашите данни и файлове ще бъдат изтрити и компютърът ще стане неизползваем„.

Второто съобщение изяснява нещата, особено след като се разбира, че трябва да бъдат заплатени $50 в биткойни.

Специалистите по информационни технологии считат тази атака на Scam за съвсем незряла, предназначена за заблуда на начинаещите. Препоръчва се сканиране с която и да е от популярните антивирусни програми.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари