fbpx
4.2 C
София

ВВС на САЩ разрешиха на хакерите да опитат да проникнат във военен сателит

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Военновъздушните сили на САЩ са чест посетител на хакерската конференция Defcon. Миналият път те взеха със себе си модул от информационната система на изтребителя F-15. Хакерите получиха физически достъп до военното оборудване и с удоволствие приеха подаръка. След внимателното изучаване бяха открити редица сериозни уязвимости. Бъговете дават възможност практически на всеки специалист да отключи системата Trusted Aircraft Information Download Station, която приема данните от камерата и сензорите на самолета.

ВВС останаха толкова доволни от резултата, че вдигнаха залозите. На следващия Defcon те обещаха да дадат на хакерите военен сателит. Истински сателит в орбита, до който ще бъде осигурен информационен канал.

Това бе обещанието на Уил Роупър (Will Roper), помощник ръководител на военновъздушните сили на САЩ по въпросите на доставките, технологиите и логистиката. Хакването на орбитален сателит изглежда твърде амбициозна задача, но Роупър възнамерява фундаментално да промени подхода в тази област.

Ето каква е организацията на експеримента. От следващия месец ВВС на САЩ започва да приема заявките за участие от всички желаещи. От тези желаещи ще бъдат подбрани добрите специалисти, като засега не се казва по какъв начин – навярно чрез конкурс. Шест месеца преди началото на Defcon те ще бъдат поканени да пробват своите идеи по време фазата flat-sat, което се счита за проверка на експеримента. От тази група ще бъдат избрани най-добрите хакери, които по време на конференцията Defcon 2020 ще получат достъпа до военния сателит.

„Правилата са съвсем прости“- каза Роупър. „Ще обърнем камерата на един от сателитите към Земята. Хакерът трябва да я завърти към Луната и да направи снимка на естествения спътник. Покажеш ли снимката, веднага получаваш наградата“.

Не са съобщени всички детайли на този интересен експеримент. Разбира се, не се знае кой точно сателит ще трябва да се хакне, но навярно това ще бъде някой с ниска околоземна орбита. Не се знае и какъв е наградният фонд. Но далеч не всеки ден някой има възможност да хакне космически апарат и хората вече се подготвят и търсят всички материали на тази тема.

„Ако искате да проникнете в системите на сателита, можете да използвате наземната станция или да опитате директен достъп със собствен предавател. Решихме да дадем на участниците възможност да използват и двата начина. Тяхната задача е да поемат частичния или пълния контрол над сателита, независимо какъв метод ще използват“.

Всеки участник в крайната фаза на този експеримент, ще премине специална проверка на личността, преди да получи достъп до военна техника. За армията това е излишно главоболие, но явно си струва. По принцип, колкото по-рано бъдат открити уязвимостите в дадено военно оборудване, токова по-надеждно ще стане то.

Естествено, в състезанието по хакване на военен сателит има известна доза маркетинг. Но от това има и реална практическа полза – поне един сателит ще стане по-безопасен и по-актуален за сегашното състояние на индустрията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини