В последните дни се появи информация, която сочи, че Facebook приложението за iOS активира камерата на телефона във фонов режим. От Facebook са пуснали обновление, което поправя този проблем.

Подробна информация за ситуацията и каква точно е причината за недоразумението няма. Joshua Maddux е човекът, който откри нередността и сподели за нея в Twitter.

“Намерих проблем със #сигурността и #поверителността на @Facebook. Когато приложението е отворено, то активно използва камерата. Открих бъг в приложението, който позволява да виждаш отворената си камера зад feed-а.“

Може да видите за какво става въпрос във видеото – тук.

Появиха се предложения Android и iOS да въведат индикатор, който да посочва когато камерата се използва, за да се предотвратят сериозни последици от подобни бъгове или умишлени злодеяния.

От FB казват пред The Verge, че кръпката е изпратена до Apple на 14-ти и вече е налична в App Store. Насочете се натам, обновете и вече камерата ви трябва да е в безопасност.

По-параноичните могат да вземат допълнителни мерки като ограничат употребата на камерата и микрофона на устройството чрез Фейсбук.

Това се прави от Settings > Privacy > Camera > Facebook и Settings > Privacy > Microphone > Facebook. Може да използвате камера приложението на телефона си за заснемане на видео и снимки, които да качвате в социалната мрежа и Messenger ръчно след това, ако имате нужда.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за