Великобритания въвежда възрастово ограничение за достъп до порносайтове

0
71
Министерство на културата, масовите комуникации и спорта на Великобритания планира до края на 2014 г. да въведе закон, съгласно който сайтовете за възрастни ще бъдат задължени да изискват от посетителите си доказателства, че имат навършени 18 години.

За получаване на достъп до порнографски материали в интернет британските граждани ще бъдат задължени да предоставят сканирана лична карта, кредитна карта или друг документ, потвърждаващ тяхното пълнолетие. Ако сайтовете откажат да въведат механизма, те ще бъдат блокирани на същото основание като ресурсите, публикуващи материали с детска порнография.

Както отбелязва The ​​Sunday Times, правителството е решило да въведе мерките за затягане на контрола над достъпа до порносайтове след публикуването на статистически данни, според които всеки месец повече от 200 000 деца под 15-годишна възраст се сблъскват в глобалната мрежа с материали за възрастни. Новите мерки имат за цел да предпазят децата от достъп до вредно съдържание.

Говорителят на министерството отбеляза: „Съгласно закона, материалите от категорията „18+“ трябва да се продават само в лицензирани секс-шопове, до които е забранен достъпът за деца. Аналогични ограничения следва да бъдат въведени и в интернет. Нашата цел е законът да влезе в сила в края на годината“, цитира изявлението му и изданието The Mirror.

Засега не е известно дали изискването ще важи за всички порносайтове, или само за тези, чиито сървъри са разположени на територията на Обединеното кралство. По данни на The Sunday Times, в момента чиновниците проучват възможностите за разпространение на националното законодателство на Великобритания над чуждестранни ресурси. Преди влизането му в сила законопроектът трябва да бъдат одобрен от парламента на страната.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари