fbpx
3.9 C
София

Великобритания глоби ИИ услугата Clearview с 10 милиона долара и поиска изтриване на данни

Най-четени

Службата за защита на данните в Обединеното кралство потвърди санкцията за противоречивата компания, предлагаща услуги за разпознаване на лица с помощта на изкуствен интелект Clearview AI, като обяви, че ще глоби компанията с малко над 7,5 милиона британски лири (малко под 10 милиона щатски долара) за поредица от нарушения на местните закони и разпоредби за поверителност.

Надзорният орган също така издаде и друго предписание, в което изисква от услугата да спре да събира и използва личните данни на жителите на Обединеното кралство, които са публично достъпни в интернет, като иска от компанията също и да изтрие цялата събрана информация за всички жители на Обединеното кралство от своите системи.

Американската компания е натрупала база данни от над 20 милиарда изображения на лица, които си набавя от публичното интернет пространство, като например от социалните мрежи, за да създаде онлайн база данни, като с помощта на цялата тази информация са съставяни индивидуални профили на огромен брой лица. Всички тези индивидуални биометрични профили и данни са продавани на юридически клиенти като частни компании и правоприлагащи органи – припомняме, че полицейските структури в много щати в САЩ използваха Clearview за биометрично идентифициране на заподозрени и извършители на престъпления. Големият проблем в това е, че никой никога не е питал всички лица, чиито данни бяха част от системата, дали се съгласяват снимките и цялата друга лична информация, които са публикували в социалните мрежи, да бъдат използвани. Много страни по света излязоха с изявления, че практиките на услугата нарушават законите за поверителност, но все още са малко местата, където има издадени специални предписания спрямо Clearview AI. Припомняме, че услугата получи сходна санкция и в Австралия, Франция и Каназа.

В изявление, което придружава настоящото предписание на Обединеното кралство, комисарят по информацията Джон Едуардс каза:

„Clearview AI събра множество изображения на хора от целия свят, включително и от Обединеното кралство, от различни уебсайтове, платформи и социални мрежи, създавайки огромна база данни с над 20 милиарда изображения. Компанията не само позволява идентифициране на всички тези хора, но ефективно следи тяхното поведение и предлага цялата си дейност като търговска услуга. Това е неприемливо. Ето защо сега сме решили да защитим хората от Обединеното кралство, като глобим компанията и издадохме изявление за принудително спиране на употребата на услугата.

Хората очакват, че тяхната лична информация ще бъде уважавана, независимо къде по света се използват техните данни. Ето защо глобалните компании се нуждаят от международно правоприлагане. Работата с колеги от цял свят ни помогна да предприемем това действие и да защитим хората от подобна натраплива дейност.“

„Това международно сътрудничество е от съществено значение за защита на правата на поверителност на хората през 2022 г. Това означава да работим с регулаторни органи в други страни, както направихме в този случай с нашите австралийски колеги. И това означава работа с регулаторни органи в Европа, поради което се срещам с тях в Брюксел тази седмица, за да можем да си сътрудничим, за да се справим с глобалните вреди на поверителността.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини