fbpx
8.8 C
София

Великобритания глоби Facebook със 70 милиона долара за нарушение, свързано с придобиването на услугата Giphy

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Британското Управление по въпросите с конкуренцията и пазарите (CMA) глоби Facebook с 69,6 милиона долара за нарушаване на заповед за съответствие с изискванията на регулатора. По-рано технологичният гигант придоби услугата за търсене, изтегляне и създаване на GIF-файлове – Giphy. Заповедта предвижда Facebook и Giphy да продължат да се конкурират по същия начин, както преди сливането, докато CMA не приключи разследването на сделката.

Според CMA компанията не е могла да представи доказателства, че нейната дейност отговаря на изискванията на регулатора. Преди това, CMA като цяло постави под въпрос законността на покупката на Giphy. Смята се, че платформата се използва активно от различните от Facebook потребители на останалите социалните мрежи, така че нейното придобиване ще осигури на последния важно конкурентно предимство.

CMA твърди, че Facebook не е предоставил изискваната информация, въпреки многобройните предупреждения, така че регулаторът е счел неговите действия за умишлени.

Предупредихме Facebook, че отказът да ни предостави важна информация е в нарушение на реда, но дори след загуба на обжалванията в два различни съда, Facebook продължи да пренебрегва своите законови задължения“, каза говорителят на CMA Джоел Бамфорд. „Нека това послужи като предупреждение за всяка компания, която смята себе си над закона“.

Според последните данни, Facebook възнамерява да извърши ребрандиране, включително и промяна на името. Възможно е последното да е свързано с поредица от скорошни събития, които сериозно засегнаха репутацията на компанията.

В отговор на глобата на CMA, Facebook заяви: „Ние категорично не сме съгласни с несправедливото решение на CMA да накаже Facebook за най-добрите усилия да спази изискванията, одобрени в крайна сметка от самата CMA“. Facebook обеща да разгледа решението на регулатора и възможностите, с които компанията разполага за реакция.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини