fbpx
0.8 C
София

Великобритания е готова да премине на „зелена“ енергия до 2035 г., но няма да се откаже от ядрената

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

От 2030 г. Обединеното кралство възнамерява да забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, но властите са загрижени за липсата на достатъчно развита инфраструктура за зареждане, както и за необходимостта от разширяване на производствените мощности, без да се вреди на околната среда. До 2035 г. страната трябва да прекрати използването на изкопаеми горива за производство на електроенергия, но атомните електроцентрали остават на дневен ред.

Както бе отбелязано от The Times, тази седмица премиерът Борис Джонсън (Boris Johnson) възнамерява на една от партийните конференции да обяви намеренията на властите на Обединеното кралство да преминат към използването на електричество от възобновяеми източници до 2035 г., като същевременно запазят способността си активно да използват атомни електроцентрали. През следващите десет години, както предполага програмата, броят на вятърните електроцентрали край бреговете на Мъглив Албион трябва да се увеличи поне четири пъти.

Днес енергийният сектор на Обединеното кралство е около 40% зависим от природния газ, но колебанията в цените на този ресурс притесняват властите на страната не по-малко от грижата за околната среда. До 2050 г. Обединеното кралство очаква да постигне въглеродна неутралност, за това е необходимо предварителното прехвърляне на енергогенериращите мощности към екологично чисти източници на електроенергия. В обозримо бъдеще атомните електроцентрали трябва да компенсират колебанията в търсенето на електроенергия и да намалят зависимостта на потребителите от метеорологичните фактори: слънчевата и вятърната енергия не винаги са налични в адекватни обеми.

Естествено, акцентът върху използването на атомни електроцентрали не може да не разочарова природозащитниците и представителите на Greenpeace, които вече критикуват предложенията на Борис Джонсън. Тази седмица правителственият глава ще определи конкретните условия за преминаване към „зелена“ енергия до 2035 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ХаХо
ХаХо
2 месеца

Че какво им е на атомните електроцентрали че зелените да мрънкат не мога да разбера? Не знаех че замърсяват колкото въглищата в уикипедия пише „ядрената енергия на теория не замърсява въздуха“ освен естествено при аварии но сравнение с едно време сега има много по сигурни и надеждни атомни електроцентрали. Аз мисля че ще излезе много по изгодно и практично вместо да се хвърлят луди пари по панели и перки с кратък живот е много по изгодно да се правят и разработват атомни централи. Не казвам тотално да се откажем от слънчевата енергия или вятъра.. сигурно съм много тъп за да… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини