fbpx
20.3 C
София

Великобритания забрани реклама на биткойн насочена към пенсионери

Най-четени

Властите във Великобритания забраниха реклама за търговия с криптовалути, която „безотговорно“ е насърчавала инвестициите в биткойн.

Органът за рекламни стандарти на страната, ASA, заяви, че рекламата е била насочена съм пенсионери, които „едва ли ще знаят“ много по темата.

Регулаторът обърна специално внимание на употребата на фразата „няма смисъл да държите парите си в банката“.

В доклада след забраната се казва още, че отказът от отговорност на компанията, която е рекламирала инвестициите, е изписан с дребен шрифт, който е недостатъчен, за да информира таргет групата на рекламата за риска, който подобни инвестиции могат да носят.

Компанията, предприела рекламата е Coinfloor, като тя е разпространявала мултимедийно съдържание със снимка на клиент, който лично свидетелства за това как е инвестирал част от пенсията си в биткойн чрез платформата.

„Днес няма смисъл да държим парите си в банката – лихвените проценти са обидни“, пише още в рекламата.

 

„Ето защо, когато получих пенсията си, вложих една трета от нея в злато, една трета в сребро и останалата част в биткойн. За мен биткойнът е цифрово злато и ми позволи да предприема стъпки за осигуряването на личните си финансите, благодарение на което постигнах висока възвращаемост.“

ASA поддържа две обвинения срещу тази рекламна кампания, които гласят, че:

  • Съдържанието в рекламата е било подвеждащо, тъй като не е успяло да изясни рисковете, свързани с инвестициите в биткойн.
  • Рекламата е социално безотговорна, защото твърди, че закупуването на биткойн е добър и сигурен начин за инвестиране на нечии спестявания или пенсия

Дребния шрифт

В своя защита Coinfloor заяви, че рекламата е представяла мнението на клиент, а не нейната собствена гледна точка. И отбелязва, че отказът от отговорност, за който се твърди, че не е бил достатъчно добре видим, е споменавал, че инвестирането в криптовалути включва значителен риск и може да доведе до огромни загуби.

Регулаторът обаче заяви, че малкият размер на шрифта и ниското разположение на текста означават, че детайлите не са показани достатъчно ясно.

Coinfloor е нерегулирана от инвестиционните регулаторни органи в Обединеното кралство, така че потребителите не могат да потърсят компенсации, в случай, че изгубят средствата си или компанията наруши договорите си за търговия с тях, подчертават от регулаторния орган.

Northamptonshire Telegraph, в който рекламата се появи, заяви, че няма да публикува рекламата отново, освен ако не бъде подходящо променена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини