fbpx
6.1 C
София

Великобритания инвестира почти 6 милиарда паунда за отбранителен изкуствен интелект

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви за най-мащабното вливане на средства в отбраната на страната от времената на Студената война. През следващите четири години 16,5 милиарда паунда ще бъдат дадени за модернизация на британската армия. Британските войници ще разполагат със специализирани сензори, изкуствен интелект, дронове и бойни лазери.

В обръщение към камарата на общините премиерът на Великобритания официално обяви намеренията си да инвестира в оборудването на въоръжените сили на страната 16,5 милиарда паунда. От времената на приключване на Студената война подобни големи суми за военни програми не са давани. Тези финансови средства ще бъдат изразходвани за повишаване отбранителната способност на страната, за създаването на над 40 хиляди нови работни места и за демонстрация на съюзниците на Великобритания, че те винаги могат да разчитат на Обединеното кралство.

Според думите на Джонсън, основната част от тези финансови средства, ще бъде изразходвана за развитието на иновационни технологии, които са в състояние да трансформират методите за водене на война. Ролята на изкуствения интелект ще бъде силно завишена и ще бъде осъществено „включването на различните компютърни устройства в една обща мрежа предназначена за победа на врага„.

За разработването и тестването на новите ИИ технологии за водене на война са заделени 5,8 милиарда паунда.

„Войниците, които се намират на вражеска територия ще бъдат своевременно предупреждавани за възможни засади с помощта на специализирани сензори сателити и дронове, мигновено подаващи сигнал за тревога с помощта на изкуствен интелект. По този начин ще бъде осигурена оптимална реакция и ще стане възможно да се избере най-подходящата поредица от действия – от искането на въздушен удар до атака с помощта на рояк дронове или за неутрализиране на противника с помощта на кибероръжие“ – по такъв начин Борис Джонсън вижда бъдещите войни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини