Великобритания може да пусне самоуправляващи се камиони по пътищата си догодина

0
54

Огромните товарни камиони са достатъчно притеснителни и така, както са, а представете си колко заплашителни могат да станат, когато зад волана няма шофьор.

Точно такава пилотна програма обаче обмисля Министерството на транспорта на Великобритания, като първите автоматизирани товарни камиони могат да тръгнат по пътищата още догодина.

Проектът предвижда група тежкотоварни камиони да се движат заедно, управлявани с WiFi и снабдени с инфрачервени камери и лазерни сензори, за да се избегнат сблъсъци. Във всяко превозно средство все пак ще има водач, но единствено шофьорът в челния камион ще може да внася корекции в движението.

Останалите водачи поне теоретично ще могат просто да вършат административна работа, да четат или да похапват, се казва в доклада на министерството.

Засега основните притеснения са свързани с опасността от задръствания, предизвикани от този тип придвижване, но транспортните власти се надяват, че това може да се избегне със създаването на отделна лента, предназначена само за самоуправляващи се превозни средства.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари