Великобритания обяви третия национален локдаун

5
970

В телевизионно обръщение към нацията британският премиер Борис Джонсън обяви въвеждането на трети национален локдаун заради пандемията от новия коронавирус. От днес всички жители на страната могат да излизат от домовете си само за кратка разходка, за да отидат на лекар или да посетят хранителен магазин или аптека. Новият локдаун ще продължи минимум до средата на месец февруари.

„Новият щам на вируса се разпространява с плашеща скорост. Очевидно е, че е необходим трети национален локдаун“ – каза Борис Джонсън в своето телевизионно обръщение към нацията.

От днес британските училища преминават в режим на отдалечена работа, като училищата могат да бъдат посещавани само от децата на родители с ключови професии – лекари, социални работници, пожарникари, полицаи, куриери, продавачи и други. На хората с тежки хронични заболявания се препоръчва въобще да не напускат домовете си.

В средата на месец декември миналата година Министерството на здравеопазването на Великобритания съобщи за открит нов щам на SARS-CoV-2. Натрупаните към днешен ден статистики показват, че той се предава от човек на човек със 70% по-бързо от първия вариант на SARS-CoV-2. Няма достатъчно данни да се изчисли каква е смъртността от този нов щам.

В началото на тази седмица броят на заразените от коронавируса във Великобритания достига рекордните от началото на пандемията 58 784 души. В продължение на вече цяла седмица ежедневно се фиксират в над 50 хиляди случая заразени от COVID-19.

3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари