fbpx
9.1 C
София

Великобритания одобри антигенното лечение за COVID-19, което излекува Тръмп

Най-четени

Коктейлът с антитела, използван за лечението на Доналд Тръмп от COVID-19, е одобрен от британския регулатор по лекарствата, ставайки първото лечение във Великобритания, използващо изкуствени антитела за борба с вируса.

Лекарството, разработено от американската биотехнологична компания Regeneron, получи подкрепата на Регулаторната агенция за лекарства и здравни продукти (MHRA). Клиничните изпитвания показват, че помага за предотвратяване на заразяването с COVID-19, както и за намаляване на риска от хоспитализация или развитие на тежки симптоми на вируса, когато се прилага след заразяване или контакт със заразени с вируса.

Известно като Ronapreve, това е първото лекарство с изкуствени антитела от този тип, одобрено във Великобритания, което беше приветствано от здравния секретар Саджид Джавид като „фантастична новина“. Джавид каза, че се надява медикаментът да стане достъпен за пациентите във Великобритания възможно най-скоро.

Вероятно лекарството ще помогне на пациентите, които са изложени на най-голям риск да се наложи да бъдат настанени в болница или за които е по-малко вероятно да имат добро ниво на защита от настоящите ваксини, както и потенциално да се справи с огнищата на коронавирус в домовете за възрастни хора, затворите и други учреждения. Лекарството не е предназначено да бъде прилагано като заместител на ваксините срещу коронавирус, изрично уточняват от MHRA.

Лекарството – произведено от Regeneron и швейцарската фармацевтична компания Roche използва изкуствени моноклонални антитела, които имитират естествените антитела, произвеждани от човешкия организъм, за да предотвратят тежкото заразяване и протичане на заболяването.

Мартин Ландрей, професор по медицина и епидемиология в Оксфордския университет, каза: „Лекарството съчетава две антитела, които се свързват с различни точки от шиповидния протеин на коронавируса, предотвратявайки поемането на вируса от клетките и ускоряването на изчистването на вирусните клетки от организми.“

„Обосновката за комбиниране на различни антитела е, че ако вирусният вариант предотврати свързването на едно лекарство с протеина на шипа, то вирусът все още има някакви шансове за ефективно свързване и заразяване.“

Ландрей казва, че разрешението е „важна стъпка напред“, след като опитите са показатели положителни резултати без значителни притеснения, а наличието на медикамента като опция за лечение на заразяване с коронавирус ще бъде от голяма полза на много пациенти.

Пени Уорд, гостуващ професор по фармацевтична медицина в King’s College, Лондон, казва, че Ronapreve може да намали продължителността на заболяването и да предотврати смъртността от коронавирус, при условие, че е даден на пациентите възможно най-скоро след първите симптоми на заболяване.

Уорд казва, че лечението намалява риска от хоспитализиране с около 70%, като той също потвърждава, че ефектът е най-добър, когато медикамента се приема възможно най-скоро след заразяване и проява на симптоми. Вероятно ще бъде особено полезно сред имуносупресираните хора, като пациенти с трансплантирани органи и такива, лекувани от рак, които нямат добър имунитет и не реагират достатъчно ефективно на ваксините.

„С този допълнителен инструмент, с който разполагаме, имаме по-голям шанс да можем да предотвратим продължителното и тежко лечение в болниците, което досега се прилагаше за заразените от COVID-19, както и да спасим повече животи“, допълва Уорд.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини