Великобритания официално обвини Русия за атаките с NotPetya

4
691

Властите във Великобритания обвиниха официално Русия за създаването и разпространението на NotPetya, разрушителната зловредна програма, засегнала хиляди мрежи и системи в над 60 държави по целия свят през юни миналата година.

„Кремъл противопостави Русия директно срещу Запада, но това не би трябвало да е така. Призоваваме Русия да бъде отговорен член на международната общност, какъвто твърди, че е, вместо тайна да се опитва да я подкопае“, гласи официалната позиция на британските власти. „Обединеното кралство идентифицира, преследва и откликва на зловредната киберактивност, независимо откъде идва тя, и държи отговорни тези, които се опитват да навредят“.

И тук идва един любопитен момент. Специалисти по информационна защита неведнъж са говорили за въпроса за атрибуцията. Приписването на кибератаките на конкретна страна или агент е изключително деликатен проблем. Реално, докладите на компании за информационна сигурност много рядко посочват за виновни конкретен субект, като нерядко се споменава и възможността за „атаки под чужд флаг“, които служат да подлъжат разследващите – да не открият истинските виновници или да прехвърлят вината на другиго. Въпросът за атрибуцията се превръща в истински проблем, когато висши ръководители на НАТО и във Вашингтон говорят все по-често за това, че на кибератаките трябва да се отговаря с конвенционални сили.

И ако се чудите защо ви припомняме горното, то следващия цитат би ви дал отговор:

„Националният център по киберсигурност към Обединеното кралство преценява, че руските военни са почти сигурно отговорни за разрушителните кибератаки с NotPetya от юни 2017″, гласи документът.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари