Великобритания преглежда правото на Huawei да участва в изграждането на 5G

0
364

Правителството на Обединеното кралство потвърди, че в момента провежда поредния преглед на това дали да разреши използването на 5G оборудване от Huawei от мобилните телекомуникационни оператори в страната.

Китайският технологичен гигант Huawei е изправен пред сериозен контрол от Националния център по киберсигурност (NCSC) след поредния неотдавнашен натиск от страна на САЩ за забраняване на използване на оборудване от производителя поради опасения за националната сигурност и сътрудничество с китайското правителство.

САЩ и Huawei са в обтегнати отношения, които бяха допълнително влошени преди няколко седмици, след като правителството на Щатите поиска всички доставчици на чипове и компоненти за Huawei да искат специално разрешение от регулаторите на страната, за да доставят на марката. Разбира се, кабинетът на Доналд Тръмп не ограничава само и единствено Huawei, а и много други китайски технологични производители, в това число и марката ZTE.

Huawei и 5G

Обединеното кралство заяви, че ще позволи на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежите на Острова по-рано тази година, макар и само в т. нар. външен слой на мобилната мрежа, който е изграден от крайните комуникационни устройства и базови станции, и от него Huawei не би могла да има достъп до чувствителната информация, която крайните потребители предават и приемат от мрежата.

Освен това, компанията беше ограничена до това да доставя само 35% от цялото радио оборудване, както и забрана за използване на софтуер, който да бъде свързан пряко с ядрото на мрежата.

„Сигурността и устойчивостта на нашите мрежи са от първостепенно значение“, заяви говорител на NCSC пред BBC.

„След обявяването на САЩ за допълнителни санкции срещу Huawei, NCSC внимателно проучва всяко въздействие, което китайската компания би могла да окаже върху мобилните телекомуникационни мрежи на Обединеното кралство.“

Huawei се намеси своевременно в медийното пространство, като от британския филиал на компанията са изпратили прес съобщение до местните медии, в което казват, че подобно проучване, според тях няма смисъл.

„Правителството реши през януари да одобри нашето участие във внедряването на 5G мрежите, защото Великобритания се нуждае от най-добрите съществуващи технологии, по-голям избор, повече иновации и повече доставчици, като всичко това събрано на едно място означава по-сигурни и устойчиви мобилни мрежи.

Като частна компания, 100% собственост на служителите си, която оперира във Великобритания от 20 години, нашият приоритет беше да помогнем на мобилните и широколентовите компании да поддържат Великобритания свързана, което в настоящата здравна криза беше по-важно от всякога. Това е нашата доказана фирмена история“, заяви Виктор Джанг, вицепрезидент на Huawei.

Предстои да разберем какво ще бъде решението на британските регулатори. Според много анализатори, изключването на Huawei от изграждането на 5G мрежите в страната ще донесе единствено загуби, както на телекомите, така и на крайните потребители – не само финансови, но и технологични.

3.3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари