Великобритания предложи създаването на 5G алианс от 10 страни. Целта на този съюз е независимостта от доставките на оборудване от пето поколение от Китай, съобщава ТАСС .

Според Лондон, страните от групата на седемте, Австралия, Южна Корея и Индия трябва да се присъединят към алианса. Съюзът ще разгърне 5G, фокусирайки се върху новите участници на пазара, като по този начин балансира зависимостта си от китайската технология.

В тази връзка британските власти възнамеряват да проведат експертиза относно значимостта на Huawei към внедряването на 5G в Обединеното кралство. Анализът ще установи всички аспекти на възможното въздействие на продуктите на китайската компания върху британските мрежи, като се вземе предвид тяхната безопасност и устойчивост.

Отбелязва се, че днес Обединеното кралство зависи от доставката на 71 категории критични стоки от Китай. По-специално става дума за фармацевтични инградиенти за производството на болкоуспокояващи средства, антибиотици и антивирусни лекарства. Въпреки това, сред тях има промишлени химикали, някои метални изделия и потребителска електроника, включително мобилни телефони и лаптопи.

За да се откаже постепенно от тази зависимост, британският премиер Борис Джонсън инструктира експерти да разработят план за самообезпечение на страната към жизненоважните медицински доставки и други стратегически стоки.

Припомняме, че през февруари Америка извоюва абсолютна независимост от технологиите на Huawei. Беше съобщено, че най-големите американски компании за технологии и телекомуникации ще бъдат ангажирани със създаването на вътрешен софтуер за 5G телекомуникационните мрежи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари