fbpx
20.8 C
София

Великобритания призовава регулаторните органи да изготвят правила за изкуствения интелект

Най-четени

Днес правителството на Великобритания публикува препоръки за индустрията на изкуствения интелект, в които се очертава всеобхватен подход за регулиране на технологията в момент, когато тя е достигнала безумно високи нива на популярност.

В „бяла“ книга, която ще бъде представена на парламента, Министерството на науката, иновациите и технологиите (DSIT) ще очертае пет принципа, които иска да бъдат следвани от компаниите. Те са: безопасност, сигурност и надеждност; прозрачност и обяснимост; справедливост; отчетност и управление; и състезателност и обезщетение.

Вместо да създава нови разпоредби, правителството призовава регулаторните органи да прилагат съществуващите разпоредби и да информират дружествата за техните задължения съгласно „Бялата“ книга.

Правителството възложи на Изпълнителната агенция по здравеопазване и безопасност, Комисията по равенство и права на човека и Органа за защита на конкуренцията и пазарите да предложат „индивидуални, специфични за контекста подходи, които да отговарят на начина, по който ИИ се използва в техните сектори“.

„През следващите дванадесет месеца регулаторните органи ще издадат практически насоки за организациите, както и други инструменти и ресурси, като например шаблони за оценка на риска, за да определят как да прилагат тези принципи в своите сектори. Когато парламентарното време позволи, може да бъде въведено законодателство, за да се гарантира, че регулаторите разглеждат принципите последователно.“

заяви правителството

Мая Пиндеус, главен изпълнителен директор и съосновател на ИИ стартъпа“Humanising Autonomy“, заяви, че ходът на правителството бележи „първа стъпка“ към регулирането на ИИ.

„Необходимо е да има малко по-силно изразена позиция. Надявам се да видя това. Това е нещо като засаждане на семената за това.“

каза тя

Въпреки това тя добави:

„Регулирането на технологията като технология е изключително трудно. Искаш тя да се развива, не искаш да възпрепятстваш какъвто и да е напредък, когато тя ни въздейства по определен начин.“

Появата на препоръките е навременна. ChatGPT, популярният чатбот с изкуствен интелект, разработен от OpenAI, предизвика вълна от търсене на технологията и хората използват инструмента за всичко – от писане на училищни есета до изготвяне на правни становища.

ChatGPT вече се превърна в едно от най-бързо развиващите се потребителски приложения на всички времена, като от февруари насам привлича 100 милиона активни потребители месечно. Експертите обаче изразяват опасения относно негативните последици от технологията, включително възможността за плагиатство, измами и дезинформация.

Етиците в областта на изкуствения интелект се притесняват от предубежденията в данните, с които се обучават моделите на изкуствения интелект. Установено е, че алгоритмите са склонни да се изкривяват в полза на мъжете, особено на белите, което поставя жените и малцинствата в неравностойно положение.

Изразени са и опасения относно възможността за загуба на работни места в резултат на автоматизацията. Във вторник Goldman Sachs
предупреди, че до 300 милиона работни места може да бъдат застрашени за сметка на генеративния изкуствен интелект.

Правителството иска от компаниите, които включват ИИ в своята дейност, да гарантират, че осигуряват достатъчно ниво на прозрачност за това как се разработват и използват техните алгоритми.

Организациите трябва да могат да съобщават кога и как се използват и да обясняват процеса на вземане на решения в системата с подходящо ниво на детайлност, което съответства на рисковете, породени от използването на ИИ.

заяви DSIT

Дружествата следва също така да предлагат на потребителите начин за оспорване на решенията, взети от инструменти, базирани на ИИ, заяви DSIT. Платформи като Facebook, TikTok и YouTube често използват автоматизирани системи за премахване на съдържание, за което е отбелязано, че противоречи на техните насоки.

Изкуственият интелект за който се смята, че допринася за икономиката на Обединеното кралство с 3,7 млрд. паунда (4,6 млрд. долара) всяка година, трябва също така „да се използва по начин, който е в съответствие със съществуващите закони на Обединеното кралство.

В понеделник държавният секретар Мишел Донелан посети офисите на ИИ стартъпа DeepMind в Лондон, съобщи говорител на правителството.

„Изкуственият интелект вече не е предмет на научната фантастика, а темпото на развитие на ИИ е зашеметяващо, така че трябва да имаме правила, за да сме сигурни, че той се развива безопасно. Нашият нов подход се основава на силни принципи, така че хората да могат да се доверят на предприятията да разгърнат тази технология на бъдещето.“

каза Донелан в изявление днес

Лайла Ибрахим, главен оперативен директор на DeepMind и член на Съвета по изкуствен интелект на Обединеното кралство, заяви, че изкуственият интелект е „трансформираща технология“, но че „може да достигне пълния си потенциал само ако му се има доверие, което изисква публично и частно партньорство в духа на отговорното пионерство“.

„Предложеният от Обединеното кралство контекстно-ориентиран подход ще помогне на регулирането да бъде в крак с развитието на ИИ, да подкрепя иновациите и да смекчава бъдещите рискове.“

добави Ибрахим

Този призив идва, след като и други държави предложиха свои собствени режими за регулиране на ИИ. В Китай правителството изиска от технологичните компании да предоставят подробности за своите алгоритми, а Европейският съюз предложи свои собствени разпоредби за индустрията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини