fbpx
-1.2 C
София

Великобритания работи по проект за изграждане на слънчеви електроцентрали в космоса

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Британското правителство изучава потенциала за строителството на орбитална слънчева електроцентрала. Напълно е възможно през 2050 година огромни площи със слънчеви панели в космоса да започнат да генерират електрическа енергия и да я изпращат на територията на Великобритания чрез насочени микровълнови предаватели.

Слънчевите панели са много добър източник на електрическа енергия, но имат някои недостатъци свързани предимно  с мястото на тяхното инсталиране. Най-очевидният недостатък е, че Слънцето твърде досадно редовно се скрива зад хоризонта. А без него от тези панели няма полза. И още, Слънцето непрекъснато се премества по небето и за повишаване на производителността на генериране на слънчева енергия е желателно да бъде поставен механизъм, който дава възможност да се следи положението на Слънцето и да се коригира положението на слънчевите панели. Влияние оказват и метеорологичните промени.

За всички тези проблеми можем да забравим, ако изградим електроцентрали в орбита, със слънчеви панели разположени под идеален ъгъл, където ще генерират електрическа енергия 24 часа в денонощието без да се притесняват от облаци или мъгли. Основният проблем на това решение е как да се подава тази енергия към Земята. Един от отговорите е тя да бъде изпращана във вид на микровълни към вибраторни антени, които ги преобразува в електричество, изпращано в енергийната система.

Един от първите, предложил тази идея е писателят фантаст Айзък Азимов през 1941 година в своя разказ „Логика“. Конструкцията на необходимия предавател на микровълни е патентована от Питър Глейзър през 1973 година. След три години физикът Джерарад О’Нийл предложи слънчевите станции от подобен вид да бъдат разположени в орбитални колонии. Но по това време разходите по изграждането на подобни електроцентрали в геосинхронна орбита биха били толкова големи, че нямаше да има икономически смисъл и идеята бе отложена за по-добри времена.

Сегашните успехи на частните космически компании дадоха повод на правителството на Великобритания да се завърне към тази идея и да поръча на агенция Frazer-Nash Consultancy да оцени реализуемостта и икономическата целесъобразност на подобен проект. Специалистите трябва да обърнат особено голямо внимание на въпроса за сглобяването на огромните сателити- електрически централи в орбита, съобщи уеб порталът New Atlas.

„Декарбонизацията на нашата икономика е жизнена необходимост+ – заяви Мартин Солтау, мениджър във  Frazer-Nash. „Ние трябва да изследваме и изучим нови технологии, за да осигурим чиста, достъпна, безопасна и надеждна енергия за цялата страна“.

Пентагонът също поръча на американските учени да разработят система за прехвърляне на енергия от космоса към Земята. Идеята на този проект е оборудване на разнообразни космически апарати със слънчеви панели, които ще генерират енергия, акумулирана в специални хранилища и подавана във вид на радиочестотно излъчване към специални точки, където военните изграждат временни бази.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини